islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5389
EURO
34,8465
ALTIN
2.442,32
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C

ASGARI ÜCRETTE AYNI SENARYO, AYNI KADRO

ASGARI ÜCRETTE AYNI SENARYO, AYNI KADRO
25 Aralık 2023 16:30
A+
A-

Evet Asgari Ücret oyunu, aynı senaryo ve üstelik aynı kadro.

Ülkemizde çok çok uzun yıllardan beri borca ve faize dayalı ekonomik düzen var.

Örneğin bu düzende milliliği tartışmalı olan Merkez Bankası ana görevini yapmaz yani ekonomin muhtaç olduğu parayı basmaz. Bastığı para yaklaşık 500 milyar. Ama son iki yıldır bunun yirmi katı parayı bankalar on trilyon  kredi olarak veriyor. Yani Parayı bankalar basıyor.

Peki bankalar neye dayanarak böylesi krediler verebiliyor. Konu edinen ve soran yok.

AYNI OYUN AYNI KADRO

Ülkemizde yılda bir asgari ücret toplantıları olurdu. Bir diğer anlatımla Kapitalist düzen yılda bir asgari ücret konulu oyununu sahneye koyardı.

Kapitalist Düzen oyunu yazar. Hükümet, sendikalar, siyasi partiler, düzen ekonomistleri ve bir kısmı reklamlarla fonlanmış yazılı ve görsel medya oyunda rol alırlar. Herkesin sömürüye katkı veren rolü bellidir.

Şimdilerde bu oyun yılda iki defa sahneleniyor.

 TOPLANTILAR TALEPLER TARTIŞMALAR

Asgari ücreti tespit için toplantılar, tartışmalar, teklifler, suçlamalar ard arda gelir. Zannedersiniz ki bunlardan bir hayır çıkacak.

Hayır çıkmaz, hastalık sistemde. Ama bu teşhisi koyan yok.

Diyelim ki asgari ücret beklentilerin iki katı yaklaşık 30 000 lira oldu. Altı ay sonra oyun yine sahnelenecek. Yani devlet doğrudan ve dolaylı vergiler koyacak. Özel sektör de ödediği paranın üstünde zam yapacak.

Mevduat faizlerinin yüzde elli olduğu ülkede uygulanan finans ekonomisinden ne fayda beklenebilir?

SİSTEM VE ÇÜRÜTÜLEN İNSAN

Ana yıkıcı sebep borca ve faize dayalı sistem ve ahlakı çürütülen denetimsiz insan yapımız.

Öteden beri eğri zeminde kurulan binaların da eğri olacağını yazıp çiziyoruz

Hayatımıza egemen olan bu borca dayalı para ve faize müstenid ekonomi düzen eğridir. Bu düzende kalıcı doğru bir yapı oluşturulamaz.

Sorup durduğumuz  soruyu yinelemek durumunda kalıyoruz; ülkemizde düşünen siyasi, yürekli sendikacı ve aklı eren ekonomist yok mudur?

Tamam. Hadi biz haddimizi bilelim “Çizmenin yukarısına çıkmayalım” da, çıkacak ehliyetliler nerede?

 

MİRATHABER.COM – YOUTUBE