islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Doğu Libya askeri mahkemeleri sivilleri cezalandırıyor

Uluslararası Af Örgütü, darbeci general Halife Hafter tarafından kontrol edilen doğu Libya’daki askeri mahkemeleri işkenceye maruz kalan tutukluları, göstermelik yargılamalar yürütmekle suçladı.

Doğu Libya askeri mahkemeleri sivilleri cezalandırıyor

Uluslararası Af Örgütü, darbeci general Halife Hafter tarafından kontrol edilen doğu Libya’daki askeri mahkemeleri işkenceye maruz kalan tutukluları, göstermelik yargılamalar yürütmekle suçladı.

Mirat Haber Ajansı

Uluslararası Af Örgütü, darbeci general Halife Hafter tarafından kontrol edilen doğu Libya’daki askeri mahkemeleri işkenceye maruz kalan tutukluları, göstermelik yargılamalar yürütmekle suçladı. Dolandırıcılık süreçleri 2018’den bu yana en az 22 kişinin ölüm cezasına çarptırılmasına yol açtı. Haklar grubu, raporunda askeri mahkemelerin doğu Libya’da yüzlerce sivili gizli ve büyük ölçüde haksız askeri yargılamalarda mahkum ettiğini belirtti. Duruşmalar, Hafter ve bağlı silahlı gruplar liderliğindeki Libya Arap Silahlı Kuvvetlerinin (LAAF) muhalifleri ve eleştirmenlerini cezalandırmayı amaçlıyor. Rapor, bu mahkemeler tarafından yargılanan siviller arasında, yalnızca gazetecilik çalışmaları nedeniyle hedef alınan en az iki kişi, barışçıl protestolara katılan bir grup ve insan haklarını savunan, LAAF veya bağlantılı silahlı gruplarla ilgili eleştirilerini paylaşan onlarca kişinin bulunduğunu belirtti.

Tutuklular yargıdan kaçırılıyor

Raporda, eski tutukluların kaçırıldıkları ve askeri savcılığa sevk edilmeden önce üç yıla kadar alıkonulduklarını söyledikleri aktarıldı. Zorla kaybetme, dövülme, tehdit edilme gibi durumlarda 20 aya kadar kimseyle görüşülmeden tutuldular. Bazıları işlemedikleri suçları itiraf etmek zorunda kaldıklarını belirtti. Uluslararası Af Örgütü’nün Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Diana Eltahawy, sivillerin askeri yargılamalarının uluslararası ve bölgesel yasaları ihlal ettiğini ve karakteristik olarak adaletsiz olduğunu belirtti. Doğu Libya’da, bu tür yargılamalar gizlice ve bazen avukatların ve sanıkların yokluğunda gerçekleşiyor ve adalet görüntüsünü baltalıyor. Sivillere yönelik askeri yargılamaların kullanılması, LAAF ve bağlantılı silahlı grupların kendilerine karşı çıkanları cezalandırma ve bir korku iklimi aşılamak için güçlerini kullandıkları bariz bir sis perdesi. Bu olaylar, Libya’nın Muammer Kaddafi rejiminin 2011’de düşüşünden bu yana sayfa çevirip on yıllık bir kaosun üstesinden gelmeye çalıştığı bir dönemde meydana gelmeye devam ediyor. Yeni bir Ulusal Birlik Hükümeti seçildi ve başkanlığını Abdül Hamid Dbeibeh yapıyor. Amaç, Aralık ayındaki seçimler yapılana kadar geçiş aşamasına liderlik etmek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.