islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3397
EURO
35,1175
ALTIN
2.311,98
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Dondurucu Bosna kışında ölümle mücadele eden Müslüman mültecilerin AB hayali

Dondurucu Bosna kışında ölümle mücadele eden Müslüman mültecilerin AB hayali
Mirat Haber Ajansı

Yüzlerce göçmen, , kar ve donmuş havaya karşı, Bosna’nın kuzeybatısındaki Bihaç kenti içinde ve çevresindeki terk edilmiş binalara sığınıyor. Bir yandan da sonunda sınırın ötesindeki AB üyesi Hırvatistan’a ulaşmayı umuyor. Bosna, 2018 başından bu yana Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan Avrupa’nın daha zengin ülkelerine ulaşmayı hedefleyen binlerce göçmen için bir geçiş yolunun parçası haline geldi. Ancak AB sınırlarını geçmek gittikçe zorlaştı ve fakirleşen Bosna, etnik olarak bölünmüş hükümetinin  başa çıkamayacağı bir çıkmaza girdi. Ülke binlerce mülteciyi uygun bir sığınaktan mahrum bıraktı.

Müslümanlara karşı Hristiyan tepkisi

Bosna’da, başkent Saraybosna çevresindeki kamplarda ve Hırvatistan sınırındaki ülkenin kuzeybatı köşesinde yaklaşık 6.500 olmak üzere 8.000 göçmen var. Pazartesi günü, AB dış politika sorumlusu Josep Borrell, Bosna’nın cumhurbaşkanlığı konseyinin Sırp üyesi Milorad Dodik ile telefonda görüşerek, Bosnalı yetkilileri göçmenlerin korkunç insani koşullarını iyileştirmeye ve tüm ülkede daha eşit bir şekilde dağıtılan merkezleri açmaya çağırdı. Bosna’nın Hristiyan Sırp ve Hırvat nüfusun çoğunlukta olduğu kesimleri, çoğu Müslüman ülkelerden gelen göçmenleri barındırmayı reddediyor. Borrell, mültecileri ölüme terk etmenin Bosna-Hersek’in itibarı açısından ciddi sonuçları olacağını vurguladı. Bosna kamplarını yöneten Uluslararası Göç Örgütü (IOM), mobil ekiplerinin 1990’larda Bosna savaşı sırasında terk edilmiş veya yıkılmış evlerde yaklaşık 1000 kişiye yardım ettiğini söyledi. Geçen haftaya kadar, yaklaşık 26 km uzaklıktaki Lipa yaz kampı yakıldıktan sonra 900 kişi daha sığınaksız kaldı. Avrupa Birliği’nin alternatif bir yer bulma taleplerini aylarca görmezden gelen Bosnalı yetkililer, şimdilik mültecilere ısıtmalı askeri çadırlar ve yataklar sağladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.