islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4948
EURO
34,9777
ALTIN
2.439,12
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

DSÖ raporu, hayvanların COVID kaynağı olduğunu bildirdi

DSÖ raporu, hayvanların COVID kaynağı olduğunu bildirdi
30 Mart 2021 15:03
A+
A-

COVID-19’un kökenleri üzerine yapılan ortak bir DSÖ-Çin araştırması, virüsün yarasalardan insanlara başka bir hayvan yoluyla bulaşmasının en olası senaryo olduğunu ifade ediyor.

Mirat Haber Ajansı

COVID-19’un kökenleri üzerine yapılan ortak bir DSÖ-Çin araştırması, virüsün yarasalardan insanlara başka bir hayvan yoluyla bulaşmasının en olası senaryo olduğunu ifade ediyor. Araştırma gazetecileri tarafından elde edilen raporun taslak bir kopyasına göre, laboratuvar sızıntısı son derece düşük. Bulgular büyük ölçüde beklendiği gibiydi ve birçok soruyu cevapsız bıraktı. Ancak rapor, ekibin vardığı sonuçların ardındaki mantık hakkında derinlemesine ayrıntılar sağladı. Yazarlar, laboratuvar sızıntısı hipotezi dışında her alanda daha fazla araştırma yapılmasını önerdiler. Raporun yayımlanması defalarca ertelendi ve Çin tarafının, pandeminin Çin’e düşmesinin suçunu önlemek için sonuçları çarpıtmaya çalışıp çalışmadığına dair soruları gündeme getirdi. Bir Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi geçen hafta sonlarında yaptığı açıklamada, önümüzdeki birkaç gün içinde serbest bırakılmaya hazır olacağını beklediğini ifade etti.

Taslağa göre, araştırmacılar SARS-CoV-2 adlı virüsün ortaya çıkma ihtimaline göre dört senaryo sıraladı. Listenin en başında ikinci bir hayvan aracılığıyla aktarım yapıldı ki bunun büyük olasılıkla çok muhtemel olduğunu belirttiler. Yarasalardan insanlara doğrudan yayılmayı mümkün olduğu kadar değerlendirdiler ve soğuk zincir gıda ürünleriyle yayılmanın mümkün olduğunu ancak olası olmadığını ifade ettiler. Virüsün COVID-19’a en yakın akrabası korona virüs taşıdığı bilinen yarasalarda bulundu. Bununla birlikte, rapor, bu yarasa virüsleri ile SARS-CoV-2 arasındaki mutasyon varyantlar mesafesinin birkaç on yıl olduğu tahmin edildiğini ve bunun da muhtemel bir bağlantı olduğunu öne sürdüğünü ifade ediyor. Raporun, evcil memeli hayvan olan pangolinlerde de oldukça benzer virüsler bulunduğunu, ancak aynı zamanda vizon ve kedilerin de COVID virüsüne duyarlı olduklarını ve bunların da taşıyıcı olabileceğini öne sürdüğünü belirtti. Rapor, büyük ölçüde, bir DSÖ uluslararası uzman ekibinin COVID-19’un ilk tespit edildiği Çin şehri Wuhan’a Ocak ortasından Şubat ortasına kadar yaptığı ziyarete dayanıyor. Taslak rapor, salgının Wuhan balık pazarında da başlayıp başlamadığı konusunda kesin değil. Aralık 2019’da en eski vaka kümelerinden birine sahip olan yer burasıydı. Hunan balık pazarı salgınından önce diğer vakaların keşfi, başka bir yerden başlamış olabileceğini gösteriyor. Ancak rapor, tespit edilmeyen daha hafif vakalar olabileceğine ve bunun balık pazarıyla önceki vakalar arasında bir bağlantı olabileceğini belirtiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.