islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3674
EURO
34,9625
ALTIN
2.325,24
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Dünya Basını: Türkler Fransa’yı Rüyadan Uyandırdı

Dünya Basını: Türkler Fransa’yı Rüyadan Uyandırdı

Mirat Haber Ajansı

Türkiye dışişleri bakanlığı sözcüsü Hami Aksoy’un, Macron’un Türk müdahalesine müsamaha göstermeyeceğini söyledikten sonra “akıl tutulmasından” bahsetmesi dünya basını tarafından tarafından Fransa’ya ciddi bir eleştiri olarak dikkate alındı. Bloomberg medyası bu konuda yorum yaparak Macron’un akıl tutulmasına ek olarak hırslarının tam yerinde olduğunu ifade etti:

Belki de Macron hafızada bir kayıp yaşıyor. Libya iç savaşındaki son dönümü ve dönüşleri ve en az bir düzine yabancı oyuncunun getirdiği karmaşıklıklar göz önüne alındığında, Fransa’nın çatışmaya başlangıçtaki katkısı bu karışıklıkta kaybolabilir. Macron, selefi Francois Hollande’yi Fransa’yı iç savaşa dâhil ettiği için suçlayabilir. Temmuz 2016’da meydana gelen helikopter kazasında üç Fransız askerinin ölümü, Hollande’nin müdahalesi dünyanın dikkatine getirdiğinde, Macron henüz başkanlık niyetini açıklamamıştı. Ya da Mağrip ve Sahil’deki Selefi terör ile mücadelede ortak olarak isyancı komutan Khalifa Haftar’ı yanlış tanımladığı için Hollande’nin Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian’ı suçlayabilir. Ama selef, terör görüşü cahilce: iç savaşın her iki tarafında da aşırılık yanlıları var. Hafter’in terörizme karşı tavrında, güçleri arasında bulunan “liberté, égalité ve fraternité” den daha fazla Talibana yakın olan bir Suudi din adamının Mazkali Vahhabilik dünya görüşünün takipçileri sayılabilir. Macron sessizce Hafter’den elini çekebilirdi; bunun yerine Le Drian’ı dışişleri bakanı yaptı, Fransa’nın katılımını destekledi. İsyancılara silah sağladığına dair raporları reddederken, Macron kendini barışçı olarak atadı. Uygunsuz bir şekilde, Fransa’ya satılan Javelin tanksavar füzeleri Hafter’in üslerinden birinde ortaya çıktı. Göreve başladıktan iki ay sonra, Paris dışında bir zirveye ev sahipliği yaptı ve Haftar ile Ulusal Anlaşma Hükümeti Başbakanı Fayez al-Sarraj’ın ateşkes ve seçimler üzerinde anlaşmaya varmasıyla övgüler aldı. Halbuki tek amacı   sarbeci general Hafter’i meşrulaştırmaktı.

ETİKETLER: Emmanuel Macron
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.