islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5981
EURO
34,6650
ALTIN
2.524,80
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Dünya Beşten Nükleer Silahlarda da Büyük

Dünya Beşten Nükleer Silahlarda da Büyük

Mirat Haber Ajansı

Birleşmiş Milletler, elli ülkenin nükleer silahları yasaklayan uluslararası bir anlaşmayı onayladığını duyurdu ve tarihi metnin 90 gün içinde yürürlüğe gireceğini bildirdi. Honduras, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, nükleer karşıtı aktivistler tarafından selamlanan ancak ABD ve diğer büyük nükleer güçlerin şiddetle karşı çıktığı bir kararla, Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması’nı (TPNW) onaylayan 50. ülke oldu. Sözcüsü Stephane Dujarriç Cumartesi günü yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 50 ülkeye övgüde bulunduğunu ve sivil toplumun müzakereleri kolaylaştırma ve onay için bastırmadaki araçsal çalışmasını selamladı. BM başkanı, anlaşmanın 22 Ocak 2021’de yürürlüğe girmesinin, nükleer silahların herhangi bir kullanımının felaketle sonuçlanan insani sonuçlarına dikkat çekmek için dünya çapında bir hareketi taçlandırdığını söyledi. Birçok diplomat da bu anlaşmayı savunarak nükleer patlamalardan ve testlerden kurtulanlara bir övgü olarak nitelendirdi.

Nükleer Silahların Kaldırılmasına Yönelik Uluslararası Kampanya (ICAN), çalışmaları nükleer yasak anlaşmasına öncülük eden 2017 Nobel Barış Ödüllü koalisyonu, gelişmeyi tarihi bir kilometre taşı olarak nitelendirdi. 50. onay, BM’yi resmi olarak kuran Birleşmiş Milletler Tüzüğünün onaylanmasının anısına BM Günü’nün 75. yıldönümünde geldi. Anlaşma, onaylayan tüm ülkelerin hiçbir koşulda nükleer silah veya diğer nükleer patlayıcı cihazları geliştirmemesini, test etmemesini, üretmemesini, başka şekillerde edinmemesini, bulundurmamasını veya stoklamasını uluslararası hukukta yasadışı hale getiriyor. Ayrıca, nükleer silahların veya nükleer patlayıcı cihazların herhangi bir şekilde transferini veya kullanımını, bu tür silahları kullanma tehdidini de yasaklar ve tarafların anlaşmayı diğer ülkelere tanıtmasını şart koşar. Yürürlüğe girdikten sonra, onu onaylayan tüm ülkeler bu şartlara bağlı olacaktır. İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve ABD dahil nükleer silahlı devletler grubu anlaşmayı imzalamayı reddettiler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.