islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4316
EURO
34,8125
ALTIN
2.441,95
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C

Dünya Yahudi Nüfusu 15 Milyon Ama Eriyor

Dünya Yahudi Nüfusu 15 Milyon Ama Eriyor

Mirat Haber Ajansı

İsrail Diaspora İşleri Bakanı Ömer Yankelevitch, bakanlığın komiteye yıllık raporunda Pazartesi günü Knesset Göç ve Diyaspora İşleri Komitesi’ne verdiği demeçte, dünyadaki Yahudi nüfusu 14.410.700 olduğu belirtildi. İsrail’deki Yahudi cemaati 6.740.000 ile en büyük olan, bunu 6.088.000 ile Kuzey Amerika takip etmektedir. Avrupa’nın 1.072.400 Yahudi olduğu, Güney Amerika’nın 324.000, Asya’nın (İsrail hariç) 300.000, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın 120.000 ve Afrika’nın 74.000 olduğu tahmin edilmekte.

Ancak Diaspora İşleri Genel Müdürü Dvir Kahana komiteye yaptığı açıklamada, Diaspora Yahudilerinin %80’inin Yahudilik ve Yahudiliklerine bağlı olmadığını düşünüyor. Komite başkanı David Bitan (Likud) en çok kendilerini koruyamayan küçük Yahudi cemaatlerinden endişe ettiğini söyledi. Başbakan, Maliye Bakanı İsrail Katz’dan bu tür topluluklar için bir sonraki devlet bütçesine 20 milyon Şekel tahsis etme taahhüdü aldığını ve Yahudi Ajansından benzer miktarda rehin vermesini istediğini söyledi. Bitans’ın bu proje ile stratejisi, Diaspora’daki bu toplulukların Filistin’e potansiyel göçmen olmalarını sağlamaktır. Yankelevitch komiteye koronavirüs döneminin İsrail ve Diaspora Yahudileri arasındaki ilişki için bir test olduğunu söyledi. Eski bir Diaspora İşleri Bakanlığı çalışanı olan ve Boston’da yaşayan ve New Jersey’deki Yahudi federasyonları için çalışan milletvekili Tehila Friedman (Mavi Beyaz Partisi), ABD’deki Yahudi eğitiminin yüksek maliyetinden şikayetçi oldu. ABD’de, çocuklarınızı Yahudi okullarına göndermek için bir böbrek satmanız gerektiğini söyledi. İsrail eğitime yatırım yaparak, asimilasyonun azalmasına yardımcı olabilir denildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.