islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C

Dünyanın Müşterek Suçu ve Günahı Rüşvet

Dünyanın Müşterek Suçu ve Günahı Rüşvet
14 Aralık 2022 09:48
A+
A-

Mirat Haber Yazarı Abdülkadir Bekdemir’in“ AVRUPA BİRLİĞİNDE RÜŞVET SIKANDAL’ başlığı ile yaptığı çevirin özet nitelikli girişi şöyle:

“Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Katar’ın nüfuz kazanmak için AB yetkililerine rüşvet verdiği iddialarının “son derece endişe verici” olduğunu söyledi.

Von der Leyen, suçlamaların “çok ciddi” olduğunu söyledi ve yeni bir AB etik organı kurulması çağrısında bulundu.

Belçika polisi, aralarında Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Eva Kaili’nin de bulunduğu dört kişiyi tutukladı.

Bu dörtlü yolsuzluk ve kara para aklamayla suçlanıyor. Katar suçu reddetti.”

Yorumumuz

Dünya Futbol Şampiyonasına ev sahipliği yapan Katar dünyanın gündeminde.  Katar’ı  hazmedemeyenler onun çalıştırdığı işçileri sömürdüğü, LGBT ve alkollü içkiler karşıtı gerici ! kararlar alıp uygulamaya koyduğu ve şimdi de Şampiyona  ev sahipliğini rüşvet vererek elde ettiği suçlamalarıyla küçültmeye çalışıyorlar.

İddiaların LGBT ve alkollü içkiler karşıtlığı doğru ise de işçilerini sömürdüğü ve rüşvet verdiği iddiaları hakkında kesin bir bilgimiz yok. Hiç şüphesiz işçi sömürüsü ve rüşvet de pek büyük günahlar ve suçlardır.

Bizim amacımız olaylardan hareketle İslamî nitelikli bilgiler vermek olduğu için bu vesile ile rüşvetin  dinimizde haram kılındığını bir daha hatırlatmak istiyoruz.

Hukuki ve sosyal adaleti çökerten ve toplumsal güveni felce uğratan rüşvet  gerçekten Dünyanın Müşterek Suçu ve Günah’ıdır.

Tarihi süreçte ve yaşadığımız dönemde varlığını sürdüren  ve devlet başkanları dahil bütün etkili ve yetkili  şahıslar içine alan bu evrensel suç ve günaha  mani olacak bir önlem de alınamamıştır. Alınamayacak da.

Konu sonu son derece önemli. Onu  yayınlanmış bir başka yazımıza bırakarak devam edelim.

https://www.alirizademircan.net/rusvet-haramdir-3-14h.html

Rüşveti  ağır cezalarla bir ölçüde engelleyebilirsiniz ama sonunu getiremezsiniz. Bunun  ancak Allah’ ve ölüm ötesi hayata iman;  İlahi sorgulamaya ve cezaya imanla önleyebilirsiniz. Tespitimiz  bir örnekle açıklayıp pekiştirelim:

Rüşveti Ret Etme Örneği

Abdullah ibn Revaha’yı Peygamberimiz Hayber Yahudilerine zekât memuru olarak gönderir. Yapılan anlaşmaya göre, Hayberliler yıllık mahsullerinin yarısını vergi olarak vereceklerdir. Ama Yahudiler Abdullah ibn Revaha’yı görünce ona süs eşyalarından müteşekkil bir yığın malla rüşvet teklif ederler.

Abdullah ibn Revaha, teklif edilenin haram olduğunu beyan eder, onları şiddetli bir dille yerer ve kendilerine duyduğu derin nefrete rağmen Hz. Peygamber’den aldığı talimat üzere adaletli bir taksim yapıp vergilerini böylece  tahsil edeceğini beyan ederek şöyle der;

  • Size çok derin öfke duyuyorum ama Peygamberim adaletli bir taksimat yapmamı emir buyurdu. Eğer ben Peygamberimin verdiği buyruğu yerine getirmezsem, getiremezsem, hangi gök beni altında, hangi yer beni üstünde yaşatır.

Ve bütün mahsülü iki kısma ayırır ve Yahudilere istediğiniz kısmı alabilirsiniz, der.

Yahudiler pür dehşet içerisinde Abdullah ibn Revaha’nın uyguladığı adaletin derin etkisi altında şöyle demekten kendilerini alamazlar.    

  • İşte gökler ve yer dengede tutan böylesi bir adalettir.

 

ETİKETLER: Manşet