Analiz

DUYGUSAL YEME NEDİR?

Yediğimiz besinlerin fiziksel olduğu kadar psikolojik açıdan da sizi etkilediğini biliyor muydunuz? Beslenme vücudumuzun ihtiyacı olan besinleri tüketerek bu ihtiyacın karşılanmasına yönelik yaptığımız bir davranıştır. Sağlıklı ve dengeli beslenen insanların vücut tipleri ile sağlıksız ve fast food odaklı beslenen kişilerinin vücut tiplerinin benzer olmadığı biliniyor. Bu durum sadece fiziksel tepkilerle de kalmayıp psikolojik olarak da insanı etkilemektedir. Aşırı yeme ya da iştah kaybı bir psikolojik probleminin nedeni olduğu gibi sonucu ya da semptomu da olabilmektedir. Genelde stres, depresyon ya da kaygı gibi durumlarda insanlar yemek yemeğe sağlıklı olandan daha fazla veya az yönelebilir. Yapılan araştırmalar sonucunda beden sağlığına iyi gelen besinlerin aslında ruh sağlığına da iyi geldiği bulunmuştur. Aynı şekilde anlık tatmin eden sağlığa zararlı besinler ise bir süre sonra bedenimizi ve ruhumuzu kötüye götürebilmektedir.

Peki kendimizi duygusal açıdan kötü hissettiğimizde neden yemek yemeye yöneliriz? Duygusal yeme nedir?

Ruh halimizde gelişen olumsuzluklara karşı bir davranış olarak yeme davranışı ortaya çıkmaktadır. Bu durum kişinin kendini daha iyi hissetmek için yaptığı bir davranıştır. Kısacası buradaki yeme alışkanlığı kişiyi boşluktan çıkarabilecek bir araç olarak kullanılmaktadır. Kendimizi kötü hissettiğimizde yemek yeme bir çözüm müdür? Aslında bu süreçlerde tükettiğimiz yiyecekleri farkında olmadan tüketiyoruz. Şu bir gerçek ki kişi yemek yediği anda kendini daha iyi hissedebilir. Fakat yemek yedikten sonra kişi tekrar aynı olumsuz duygulara yönelebilir.

Bu sağlıksız yemek yeme davranışından nasıl kurtulabilirsiniz?

Öncelikle farkındalık sahibi olunmalı. Bu durumun aslında ruh halinin iyileşmesi için bir çözüm olmadığını fark edilmesi gerekmektedir. Kişi kendine ‘beni duygusal yemeye iten tetikleyici nedir?’ Ya da ‘Nasıl hissettiğimde yeme isteği beliriyor?’ gibi sorular sorabilir. Ayrıca kişiyi yemek yemeye yönelten duyguları ve düşünceleri değiştirmek gerekmektedir. Bu duygular öfke, yalnızlık, umutsuzluk ve mutsuzluk gibi olumsuz duygulardır.

Duygu ve yemek yeme günlüğü tutarak hangi duyguların kişiyi yemek yeme davranışına yönelttiği görülebilir. Olumsuz duyguların bastırılmadan spor gibi farklı bir davranışlara yöneltilebilir. Market alışverişindeki sağlıksız besinleri alışveriş listesinden çıkarılmalıdır. Tüm bunlara rağmen hala duygusal yemeniz devam ediyorsa mutlaka bir uzmana danışın.

MEDİNE NUR KALYONCU  

 

Recent Posts

  • Gündem

İzmir’de Nikah Memuru Skandalı: Dua Edene Müdahale Edip Müzik Açtırdı!

İzmir Karşıyaka'da nikah memuru, dua edilirken mikrofonu alıp müzik açtırdı. O anlara ilişkin görüntüler kısa…

40 dakika ago
  • Gündem

Filistinliler Nereye Gidecek?

Filistinliler Nereye Gidecek?  İsrail Gazze şeridinde ki gerilimi arttırmaya devam ediyor. Refah kentine kara harekatı…

2 saat ago
  • Gündem

TIBBA SAYGIMIZ VAR AMA, AMASI DA VAR

Biz tıp insanlarının pek çoğunun kendi araştırmalarından çok başkalarının masa başında hazırladıkları bilgileri alıp sattıklarını…

3 saat ago
  • Gündem

DİYENET DUYURDU! KURBAN KESİM BEDELLERİ AÇIKLANDI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2024 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt…

4 saat ago
  • Gündem

Kariye Camii, Ayasofya Modeliyle Yeniden Açılıyor

Kariye Camii, Ayasofya Modeliyle Yeniden Açılıyor İstanbul'un tarihi sembollerinden biri olan Kariye Camii, 79 yıl…

5 saat ago
  • VİDEOLAR

BİR AYET BİR HADİS “Adaletli Olun!”

MİRATYOUTUBE MİRATHABER.COM

5 saat ago