islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4487
EURO
34,7895
ALTIN
2.446,57
BIST
9.940,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

DUYGUSAL YEME NEDİR?

DUYGUSAL YEME NEDİR?
22 Şubat 2022 08:50
A+
A-

Yediğimiz besinlerin fiziksel olduğu kadar psikolojik açıdan da sizi etkilediğini biliyor muydunuz? Beslenme vücudumuzun ihtiyacı olan besinleri tüketerek bu ihtiyacın karşılanmasına yönelik yaptığımız bir davranıştır. Sağlıklı ve dengeli beslenen insanların vücut tipleri ile sağlıksız ve fast food odaklı beslenen kişilerinin vücut tiplerinin benzer olmadığı biliniyor. Bu durum sadece fiziksel tepkilerle de kalmayıp psikolojik olarak da insanı etkilemektedir. Aşırı yeme ya da iştah kaybı bir psikolojik probleminin nedeni olduğu gibi sonucu ya da semptomu da olabilmektedir. Genelde stres, depresyon ya da kaygı gibi durumlarda insanlar yemek yemeğe sağlıklı olandan daha fazla veya az yönelebilir. Yapılan araştırmalar sonucunda beden sağlığına iyi gelen besinlerin aslında ruh sağlığına da iyi geldiği bulunmuştur. Aynı şekilde anlık tatmin eden sağlığa zararlı besinler ise bir süre sonra bedenimizi ve ruhumuzu kötüye götürebilmektedir.

Peki kendimizi duygusal açıdan kötü hissettiğimizde neden yemek yemeye yöneliriz? Duygusal yeme nedir?

Ruh halimizde gelişen olumsuzluklara karşı bir davranış olarak yeme davranışı ortaya çıkmaktadır. Bu durum kişinin kendini daha iyi hissetmek için yaptığı bir davranıştır. Kısacası buradaki yeme alışkanlığı kişiyi boşluktan çıkarabilecek bir araç olarak kullanılmaktadır. Kendimizi kötü hissettiğimizde yemek yeme bir çözüm müdür? Aslında bu süreçlerde tükettiğimiz yiyecekleri farkında olmadan tüketiyoruz. Şu bir gerçek ki kişi yemek yediği anda kendini daha iyi hissedebilir. Fakat yemek yedikten sonra kişi tekrar aynı olumsuz duygulara yönelebilir.

Bu sağlıksız yemek yeme davranışından nasıl kurtulabilirsiniz?

Öncelikle farkındalık sahibi olunmalı. Bu durumun aslında ruh halinin iyileşmesi için bir çözüm olmadığını fark edilmesi gerekmektedir. Kişi kendine ‘beni duygusal yemeye iten tetikleyici nedir?’ Ya da ‘Nasıl hissettiğimde yeme isteği beliriyor?’ gibi sorular sorabilir. Ayrıca kişiyi yemek yemeye yönelten duyguları ve düşünceleri değiştirmek gerekmektedir. Bu duygular öfke, yalnızlık, umutsuzluk ve mutsuzluk gibi olumsuz duygulardır.

Duygu ve yemek yeme günlüğü tutarak hangi duyguların kişiyi yemek yeme davranışına yönelttiği görülebilir. Olumsuz duyguların bastırılmadan spor gibi farklı bir davranışlara yöneltilebilir. Market alışverişindeki sağlıksız besinleri alışveriş listesinden çıkarılmalıdır. Tüm bunlara rağmen hala duygusal yemeniz devam ediyorsa mutlaka bir uzmana danışın.

MEDİNE NUR KALYONCU  

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.