islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5788
EURO
35,0430
ALTIN
2.459,26
BIST
9.830,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Efsane başbakan Mahathir: İslam Birliği zorunlu

Efsane başbakan Mahathir: İslam Birliği zorunlu
Mirat Haber Ajansı

Malezya’nın en uzun süre hizmet veren eski başbakanı, kendisi tarafından özel bir konferansın da verildiği sanal bir etkinlikte ömür boyu başarı ödülü ile onurlandırıldı. Türkiye ve Birleşik Krallık merkezli bir düşünce liderliği kuruluşu olan, adını Mimar Sinan ve St Paul katedralinin mimarı Christopher Wren’den alan Sinan-Wren Vakfı, yıllık Şeyh Ahmed el-Sirhindi Ramazan Konferansı için Mahathir Mohamad’e ev sahipliği yaptı. 1980’lerde başbakan olarak görev süresi Malezya’nın sosyoekonomik gelişiminde keskin bir artış gören Mahathir, Müslüman ülkelerin iyi yönetişim sağlamaları gerektiğini söyledi. Müslüman ülkelerin yapması gereken tek şeyin bu olduğunu da sözlerine ekledi.

Güneydoğu Asya ülkesinin dördüncü ve yedinci başbakanı olarak görev yapan 96 yaşındaki efsane başbakan son kez seçim kazanıp başbakan olmuş ama sağ kolu tarafından ihanete uğrayarak Şubat 2020’de görevinden ayrılmıştı. O zamandan beri, hükümetlerdeki yolsuzluğu eleştiriyor. İstanbul’dan düzenlenen sanal etkinlikte Mahathir, Müslüman toplulukların kendilerini geliştirmeleri, eğitmeleri ve yetenekli hale getirmeleri gerektiğini söyledi. İlim ve matematik bilgisi çok önemli ve herkes buna sahip olmalı, dedi, Müslümanların her yerde nasıl zayıf oldukları için nasıl ezildiklerine üzülerek anlattı. Osmanlı İmparatorluğu’nu bir dünya gücü olarak nitelendiren tıp doktoru Mahathir, kullanılan stratejilerin yanlış olması nedeniyle toprakları ellerinden alınan Filistinliler için Müslüman dünyasının pek bir şey yapmadığını söyledi.

Birlik zorunlu ama kişisel gelişme de zorunlu

İslam İşbirliği Teşkilatı’ndaki fay hatlarına atıfta bulunarak İİT’ye sahip olduğumuzu, ancak sadece Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkelerden oluşan bu en büyük ikinci çok uluslu platformun pasif olduğunu söyledi. Etkinliğe dünyanın dört bir yanından katılan katılımcılardan gelen bir dizi soruyu yanıtlayan Mahathir, Müslümanların kapasite geliştirme, yüksek öğrenim ve kendilerini toplum için vazgeçilmez kılmaya odaklanmaları gerektiğini defalarca vurguladı. Mahathir, büyük güçler sizin kendileri için önemli olduğunuzu düşündüklerinde ancak sizi korurlar dedi. Mahathir, Filistin, Uygurlar ve Keşmirliler meseleleriyle ilgili sorularda Müslüman toplulukların tüm dünyaya zulümler hakkında bilgi vermeleri ve herhangi bir eylem olmasa da biraz dayanışma içinde olmaları gerektiğini önerdi. Bir düzineden fazla kitabın yazarı olan Mahathir, Müslümanlar için İslam Birliği’nin baskıyı azaltmak için bir zorunluluk olduğuna inanıyor, ancak mümkün olan her şekilde birey olarak da kendilerini güçlendirmeleri gerektiğini vurguluyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.