islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5987
EURO
34,7452
ALTIN
2.497,10
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Hindistan’da İslam düşmanlarının yıktığı 500 yıllık cami yerine bir modern cami kararı

Hindistan’da İslam düşmanlarının yıktığı 500 yıllık cami yerine bir modern cami kararı

Mirat Haber Ajansı

Hint-İslam Kültür Vakfı (IICF) sekreteri Hüseyin Aktar, Ayodhya camisinin temelini atmak için 26 Ocak 2021’i seçtiklerini, tıpkı Hint anayasasının yetmiş yıl önce yürürlüğe girdiği şekildeki gibi cami projelerinin de çok-kültürlülüğü yansıttığını belirtti. IICF, Sünni Vakıf Kurulu tarafından camiyi inşa etmek için görevlendirilen altı ay önce kurulan bir vakıf.
Çok özellikli bir hastane, bir halk mutfağı ve bir kütüphaneyi içerecek olan cami kompleksinin planı, fanatikler tarafından yıkılan caminin yeniden aynı yerde inşasına izin verilmemesinin sonucunda Aralık ayında IICF tarafından açıklanmıştı. Yeni caminin Babri Mescidinden daha büyük olacağı, bir hastanenin de kompleksin merkezinde yer alacağı belirtildi Hüseyin Aktar, yeni caminin Peygamberin 1400 yıl önceki son hutbesinde öğrettiği şekliyle, bütün insanlığa ve gerçek İslam ruhuna hizmet edeceğini belirtti.

Yargıtay, geçen yıl 9 Kasım’da Ayodhya’daki tartışmalı Ram Janambhoomi-Babri Mescidi mevkiinde bir Ram Tapınağı inşaatının önünü açtı ve Merkezi Sünni Vakıf Kurulu’na bina için beş dönümlük alternatif bir arsa tahsis etmesi için yönlendirdi. Eyalet hükümeti Ayodhya’da yakınlarında Dhannipur adlı bir köyde beş dönümlük bir arazi tahsis etti. Babri Mescidi Aralık 1992’de Ayodhya’daki caminin eski bir Ram tapınağının yerine inşa edildiğini iddia eden aşırı Hindu fanatikler tarafından yıkılmıştı.

Eski çağlarda Veda dinine bağlı Hint-İran dili konuşan istilacıların daha önce Tamil/Dravidyen ağırlıklı olan Hintlilerin yaşadığı Hint Altkıtasını işgalinde bulunan bir askeri komutan olan Ram, sonradan putlaştırıldıktan sonra özellikle Kuzey Hindistan’da ulusal birlik bütünlük ilahı haline getirildi. Bugün de çok ilaha tapan Hinduların aşırılıkçı partisi iktidardaki BJP tarafından ülkenin ana ilahı olarak tapılması gerektiğini savundukları bir ilah. Eski Ram tapınağı üzerinde yapıldığı iddia edilen Ayodya’daki Müslüman mabedinin 1992’de yüzbinlerce fanatikler tarafından balyozlarla yıkılması, bugün iktidara gelen BJP’nin de güçlenmesinin başlangıcı olmuştu. Yeni inşa edilecek modern görünümlü külliye aynı adı koruyacak olmasına rağmen ne eski camiye benziyor ne de onun yapıldığı alanda.

Diğer Güney Asya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/guney-asya/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.