islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5217
EURO
34,9766
ALTIN
2.439,42
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Endonezya: kayıp uçağın enkazı bulundu

Endonezya: kayıp uçağın enkazı bulundu
Mirat Haber Ajansı

Cumartesi günü kalkıştan hemen sonra Java Denizi’ne düşen Endonezya Sriwijaya Air uçuşu SJ 182 Batı Kalimantan’daki Pontianak’a doğru yola çıkmıştı. Pazar günü, ordunun uçaktaki 62 kişiyle düşen bir yolcu uçağının enkazından sinyal alması üzerine dalgıçlar Endonezya’nın başkenti Cakarta açıklarındaki sulardan vücut parçalarını, enkazları ve giysileri çıkardılar.

Sriwijaya Air Boeing 737-500, Cumartesi günü Cakarta’daki Soekarno-Hatta uluslararası havaalanından ayrıldıktan yaklaşık dört dakika sonra dik bir dalışa girdi. Adalar çevresindeki bölgedeki balıkçılar, Cumartesi günü saat 14:30’da denizde meydana gelen bir fırtına sırasında bir patlama duyduklarını bildirdi. Ardından sudan büyük bir su sıçraması gördüler. Ayrıca teknelerinin etrafındaki uçak enkazını ve yakıtı gördüklerini doğruladılar. Yetkililer, biri havaalanında, diğeri limanda olmak üzere iki kriz merkezi kurdu. Aileler sevdiklerinin haberlerini beklemek için toplandı. Gemideki 62 kişiden yedisi çocuk ve üçü bebekti.

Ulaştırma bakanlığı, bir askeri geminin uçağın sinyalini aldığını ve dalgıçların su yüzeyinin 23 metre altındaki enkazı kurtardığını söyledi. Arama kurtarma kuruluşu, şimdiye kadar kaza mahallinden insan kalıntılarının yanı sıra enkaz içeren beş ceset torbası topladığını söyledi. Hayatta kalanlara dair hiçbir iz yoktu. Başkan Joko Widodo trajedi için başsağlığı diledi ve tüm kurbanları geri almak için mümkün olan her şeyi yapmaya söz verdi. Endonezya Silahlı Kuvvetleri şefi Hadi Tjahjanto, kara kutudan yayılan iki sinyalin sürekli olarak izlendiğini ve şimdi onları işaretlediklerini söyledi. Çok kısa bir süre içinde kazanın nedenini araştırmak ve bulmak için Ulusal Ulaşım Güvenliği Komitesi için kara kutuları kaldırabileceğimizi umuyoruz, diye ekledi.

Endonezya’nın hava güvenliği sorunları, uçak düştükten sonra yeniden gündemde. Kazadan önce Endonezya’da son on yılda askeri ve özel uçaklar da dahil olmak üzere 697 ölüm gerçekleşti. Neredeyse 27 yaşındaki uçak, Boeing’in sorunlu 737 MAX modelinden çok daha yaşlıydı ve yine 2018’in sonlarında Cakarta’da düşerek Lion Air uçuşunda 189 kişinin tamamını öldürdü. Daha eski 737 modelleri, en güvenilir modellerden biri olarak kabul ediliyor ve çoğu uçak tarafından yaygın olarak uçuruluyor.

Boeing yaptığı açıklamada, havayollarına ihtiyaç duydukları her konuda yardımcı olmak için hazır olduklarını belirterek, mürettebat ve yolcuların ailelerine başsağlığı diledi. Sriwijaya Hava Yolları Başkanı Jefferson Irwin Jauwena, daha önce Amerika Birleşik Devletleri’nde havayolları tarafından kullanılan uçağın uçuşa elverişli olduğunu söyledi.

Cumartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, uçağın daha önce Pontianak ve Pangkal Pinang kentlerine aynı gün uçtuğunu söyledi. Ulaştırma Bakanı Budi Karya Sumadi, SJ182 seferinin kötü hava koşulları nedeniyle saat 14: 36’da kalkmadan önce bir saat ertelendiğini söyledi. Pilot, 29.000 fit yüksekliğe çıkmak için hava trafik kontrolüne başvurduktan dört dakika sonra radardan kaybolduğunu söyledi. 2007 yılında, Avrupa Birliği, 1990’ların sonundaki deregülasyondan bu yana, bir dizi kaza ve kötüleşen gözetim ve bakım raporlarının ardından tüm Endonezya havayollarını yasakladı. Kısıtlamalar 2018’de tamamen kaldırıldı. 2007 ile 2016 arasında, Amerika Birleşik Devletleri Federal Havacılık İdaresi Endonezya güvenlik değerlendirmesini Kategori 2’ye düşürdü, bu da düzenleyici sistemin yetersiz olduğu anlamına geliyor. Endonezya Cumhuriyeti olarak bilinen, Güneydoğu Asya ve Okyanusta yer alan adalar ülkesi. Endonezya 17.508 adadan oluştuğu bilinmekte. Başkent Cakarta. 256 milyon nüfusu olan Endonezya, dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip dördüncü ülke olarak yer almakta.  Aynı zamanda dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi olma özelliğini taşımakta. Hollanda sömürgesinden 1945 yılında kurtularak bağımsızlıklarını ilan etmiş ülkede 300’den fazla etnik grup bulunmakta.  Ülkenin 2019 Gayri Safi Yurtiçi Hasılası 707 milyar USD, kişi başına düşen milli gelir de 2.239 USD.

Diğer Uzak Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/uzak-dogu/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.