islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5347
EURO
34,8622
ALTIN
2.422,43
BIST
9.703,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Endonezya Papua’sında halkı devlet aleyhine kışkırtan kundaklama ordu tarafından yapıldı

Endonezya Papua’sında halkı devlet aleyhine kışkırtan kundaklama ordu tarafından yapıldı

Mirat Haber Ajansı

Endonezya ordusuna bağlı askeri polis, Papua’da Papaz Yeremia Zanambani’nin vurularak öldürülmesinin ardından meydana gelen bir dizi şiddet iddiasının ortasında, Hitadipa köyündeki Intan Jaya Sağlık Dairesinin resmi bir konutunu yaktıkları iddiasıyla sekiz askerin ttuklandığını bildirdi. Olaya katıldığından şüphelenilen askerlerin isimlerinin yayınlanması kararı, Papua’daki Cendrawasih Askeri Komutanlığı ile Endonezya Ordusu’nun (TNI) ortak soruşturması sonrasında alındı. 19 Eylül’de meydana gelen yangınla ilgili 11 asker ve bir sivili sorguladılar. Soruşturma ekibi, dava dosyasını tamamlandıktan sonra askeri savcılara göndereceklerini söyledi. Şüpheliler, Endonezya ceza yasalarına göre kundakçılık ve yataklıktan yargılanacaklar.

Ordu Genelkurmay Başkanı Orgeneral Andika Prakasa halkın kaybını kapatmak için yakılan evin yeniden inşa edilmesi emrini vermişti. Önde gelen insan hakları aktivisti ve Papua Lokataru Hukuk ve İnsan Hakları Vakfı yönetici direktörü Haris Azhar liderliğindeki bağımsız bir soruşturma ekibinin bulgularına dayanarak, Endonezya’nın ve aynı zamanda bütün İslam coğrafyasının en doğusundaki Papua bölgesinde 19 Eylül’de bir asker ve bir Hıristiyan papaz ayrı olaylarda vurularak öldürüldü. Silahlı saldırı, güvenlik güçleri ile huzur bölgesindeki ayrılıkçı gruplar arasındaki gerilimin alevlenmesinden kaynaklandı. Papua, eski Hollanda kolonisinin, insan hakları grupları tarafından geniş çapta eleştirilen Özgür Seçim Yasası adlı 1969 referandumunun ardından Endonezya’ya dahil edilmesinden bu yana uzun süredir devam eden ayrılıkçı hareketlerle boğuşuyor. İncil’i Papua’nın Moni lehçesine çevirmesiyle tanınan papaz Yeremia Zanambani, bir suçlu silahlı grubun lehim yaptığı yere yakın domuzlarına bakarken vuruldu. Papua adasında zengin doğal kaynaklar var ve bazı batılı ülkeler Papua bölgesinin de tıpkı Hristiyan çoğunluklu Doğu Timor gibi Müslüman ülkeden ayrılmasını destekliyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.