islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5020
EURO
34,5924
ALTIN
2.500,14
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

ENFLASYON DÜŞER Mİ?

ENFLASYON DÜŞER Mİ?

Uzun süredir elim kalem tutmadı. Olan biteni sadece izledim. Peki yazmama sebebim neydi? Okurlarımızın bir kısmı anlamaya yönelik bir okuma yapmıyor. “Bu adamın derdi ne” demeden hemen bir tarafa yamayı veriyorlar seni. Bu tavır beni yaralasa da doğru bildiğimi yazmaktan imtina etmeyeceğim.

EVET! Bu girizgahtan sonra gelelim asıl konumuza. Ekonomi üzerine yazıp çizenleri şöyle bir elerken bir zâtın (kendisi meşhur bir yazar) şu sözleriyle karşılaştım. “Yüksek enflasyon hızlı büyümenin bedelidir. Türkiye 1960 öncesinde %5 büyüyorken enflasyon %25 civarındaydı. 1980 sonrası büyüme oranı %10 oldu ve enflasyon %80i buldu.” Bu analize ne diyeyim ki kardeşim! Hani derler ya ” Neresinden başlıyayım düzeltmeye?”  Enflasyon bir sonuçtur. Yani, geçmişte yaşanan fiyat artışlarının neticesidir. Kalkınma ise devam eden bir vetiredir. Enflasyonun temel sebebi fiyat istikrarsızlığıdır. Bunun nedeni de maliyet giderlerinin artması yani müteşebbisin ürettiği bir mamulü geçen döneme nazaran daha pahalı üretmesidir. Bunun ise temel sebebi maliyetin içine giren faiz kaleminin artmasıdır. Şimdi biraz fikredelim. Merkez Bankası faizleri yükseltme kararı aldıktan sonra enflasyonda bir yükselme görüldü mü? “EVET” dediğinizi duyar gibiyim. O zaman hem üretenin hem de tüketenin belini büken faizin sebep olduğu yüksek enflasyon nasıl olurda hızlı büyümenin bedeli olur?

Aslında mezkur şahıs şunu söylüyor. Siz büyümek için üretiyorsunuz ve arz talep dengesinde talep çoğalınca da haliyle mahsulün fiyatı artıyor. Eeee! Bu da enflasyonun artmasına sebep oluyor. İktisadi olarak az alan mal kıymetli olur tamam da! Talep olan malı senin daha fazla üretmenin önündeki engel ne birader? Üretimin önündeki tek engel faiz. Daha çok üretim için daha fazla paraya ihtiyaç var bunun içinde kredi şart, kredi demek de faiz demek. Faizin maliyet kalemine dahil olması ise fiyatların artması demek. Bu da enflasyonun yükselmesi demek oluyor.

Şimdi bir soru sorayım. Bu denklemden faizi çıkarınca hızlı büyüme yüksek enflasyona sebep olur mu? Tabiki de hayır.

Bize bazı türküleri ezberlettiler, dönüp dönüp bunları söylüyoruz bıkmadan, usanmadan. Sorgulamak yok. Birilerinin sistemini alıp uyguluyoruz. Hiç kimse sormuyor “Bu bizim kültürümüze, örfümüze, inancımıza uymakta mı?” diye. Sorgulayana da hemen bir yafta takıyorlar ki -bu çokbilmiş zevat- kurtul bakalım kurtulabilirsen.

Şunu unutmayalım ki faiz meselesi halledilmeden kalkınma olmaz. Faiz meselesi halledilmeden içtimai sulh olmaz. Faiz meselesi halledilmeden adalet olmaz. Faiz meselesi halledilmeden dengesizlik kalkmaz. İster hızlı kalkının ister yavaş… Faiz meselesi halledilmeden bu sistem size nefes aldırmaz.

Selametle.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.