islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4470
EURO
34,7327
ALTIN
2.436,33
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

ENFLASYON İSTİSNAİ ZAMANLARDA KARABORSA VE YOKLUĞUN SİGORTASIDIR

ENFLASYON İSTİSNAİ ZAMANLARDA KARABORSA VE YOKLUĞUN SİGORTASIDIR
16 Ekim 2022 09:00
A+
A-

Kovid virüsüyle başlayan küresel kriz nedeniyle insanlık açlık ve yokluk korkusuyla tüketim maddelerine hücum etmiş dolayısıyla ekonomik dengelerin bozulmasına neden olmuştur.

İstisnasız dünyada ki tüm ülkeler pandemi süreciyle başlayan bu iktisadi krizde karşılaşılan tedarik zincirinde ki aksamalar, üretim maliyetlerindeki yüksek artışlar piyasaları olumsuz etkilemiştir. Sonuç itibariyle bu olumsuzluklar önlenmesi güç enflasyonist ortamı doğurmuştur.Ukrayna Rusya savaşının dünya savaşına dönüşmesi korkusu insanlığı daha da panikletmiş durumdadır. Bir çok ülkelerde karşılaşılan yokluk ve pahalılık nedeniyle halkları sokaklara dökülmüş kitlesel protestolar yapılmış ve yapılmaktadır.

Ülkemizde bu küresel kriz ortamından nasibini almış olumsuz etkilenmiştir. Devlet kurumlarının etkin ve zamanında aldığı önlemler nedeniyle ülkemiz ürün yokluklarına düşürülmemiş ancak talep patlaması nedeniyle oluşan enflasyon bakımından sıkıntılar yaşanmaktadır. Devlet kurumlarınca üretici kesimi de mağdur etmeden tüketiciyi korumak için enflasyonu baskı altına alıcı bazı yaptırımlar uygulanmaktadır. Ancak halkımızın küresel bir olumsuzluk yaşama korkusuyla tüketim maddelerine olan yoğun talebi enflasyonu azdırmıştır.

Öyle bir zaman dilimindeyiz ki atasözü deyimiyle ‘perşembenin gelişi çarşambadan bellidir. Cumhurbaşkanımızın iktidar hâkimiyeti, başkanlık sistemin sağladığı kolaylıkla gerektiğinde anlık müdahalelerle, konjoktürel sürecin can yakıcı ve yıkıcı zararından milleti ve devleti korumanın çabası ve gayreti içerisinde olduğu çok açık ortadadır.
Bu çerçevede resesyon tehlikesinin arttığı küresel piyasanın ülkemize yönelik tahribatını önlemek için enflasyonu karaborsa ve yoklukların sigortası olarak görmemizi mecburi kılmaktadır. Ancak Cumhurbaşkanımızın gayretleriyle en kısa zamanda bu olumsuz şartlardan kurtulacak işaretlerin de siyasal ve iktisadi belirtileri alınmaktadır.
Küresel piyasanın girmiş olduğu ekonomik kriz süreçlerinde yokluk ve karaborsa daha tehlikelidir. Market raflarının boşalmaması için ülkelerin kendi iç piyasaların da geçici çözüm olarak; Kontrollü enflasyon, yoklukların ve karaborsanın sigortasıdır. Ancak bu “sigortanın” verimli işleyişi ülkede muktedir, maharetli ve istikrarlı iktidar yöneticisinin varlığı ile mümkün olmaktadır. Bugün dünyada buna en güzel örnek Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ki ülkemiz Türkiye’dir!

Mevcut küresel iktisadi düzene son verip yeni bir küresel ekonomik düzene geçiş sancılarının yaşandığı ve yaşanan sancıların pandemi belasında olduğu gibi zengin fakir ayırmaksızın tüm dünya halklarını mağdur edeceği herkesçe malumdur. Sırf Recep Tayyip Erdoğan ı yıkmak için sadece ülkemize mahsus bir sıkıntı olmayan pahalılık ortamını siyasi istismar konusu yaparak vatandaşları üçkağıt ve boş vaatlerle kandırıp ülkemizi pahalılıktan kurtaracaklarını söyleyenler; milletimize bugünleri aratacak daha çok yıkımla ve yok olmakla karşı karşıya bırakacaklardır.

Fehmi YAĞLI

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.