islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,6139
EURO
34,8224
ALTIN
2.509,77
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Erdoğan’a Diklenen Kırgız Cumhurbaşkanına Hapis

Erdoğan’a Diklenen Kırgız Cumhurbaşkanına Hapis

Mirat Haber Ajansı

Bişkek Şehir Mahkemesi, eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambaev’in 2013 yılında kötü şöhretli suç patronu Aziz Batukaev’in yasadışı salıverilmesinden ötürü 11 ​​yıl iki ay hapis cezasına çarptırıldığı alt mahkemenin kararını onayladı. 2016 yılında Erdoğan’a sert bir FETÖ yanlısı çıkış yaparak Türkiye’yi şaşırtan Atambaev’in avukatı Sergei Slesarev, gazetecilere savunma ekibinin bu karara karşı nasıl bir tavır alacaklarına sonra karar vereceklerini bildirerek mahkemenin gerekçeli kararının bir nüshasını aldıktan sonraki adımlarına bakacaklarını söyledi. Bişkek’teki Birinci May (1 Mayıs) bölgesi mahkemesi, Atambaev’i yolsuzluktan suçlu bulduktan sonra Haziran ayında mahkum etmişti. Atambaev ise suçu reddediyor.

2013 yılında beklenmedik bir şekilde hapisten çıkan ve Rusya’ya kaçarak derhal ülkeyi terk eden Aziz Batukaev, Kırgız bir milletvekili ve bir İçişleri Bakanlığı yetkilisinin öldürülmesi de dahil olmak üzere çok sayıda suçtan hüküm giydi. Atambaev, güvenlik güçleri ile destekçileri arasında iki günlük silahlı çatışmadan sonra polise teslim olduğu geçen yıl Ağustos ayı başlarında tutuklanmıştı. Atambaev’i tutuklama hamlesi, Batukaev’in serbest bırakılmasıyla ilgili sorgulama için İçişleri Bakanlığı’na çağrılması yönünde çağrılara uymayı reddetmesiyle ortaya çıkmıştı.

Eski cumhurbaşkanı şu anda bir yandan da kendisi ve diğer 13 kişinin cinayet, cinayete teşebbüs, devlet temsilcilerini tehdit, saldırı, rehin alma ve zorla iktidara el koyma ile suçlandıkları geçen yılki şiddetle bağlantılı başka bir davada yargılanıyor. Kırgızistan, 2017’de Kuzeyli Kırgız Atambaev’den Güneyli Kırgız Cinbekov’a sorunsuz ve barışçıl bir güç aktarımıyla geçiş yapmış; 2005 ve 2010’daki sert ve darbelerle gelen cumhurbaşkanlığı değişikliklerinin ardından bu demokratik geçiş uluslararası toplum tarafından memnuniyetle karşılanmıştı. Kırgızistan ağırlıkla Müslüman Türk Kırgızlardan oluşan, Kuzey’de soğuk ve dağlık, Güneyde Fergana vadisine komşu sert topraklar üzerine kurulu ve Çin’in ağırlığının giderek arttığı bir ülke.

Kırgızistan aynı zamanda FETÖ’nün en kuvvetli olduğu ülkeler arasında. Atambaev 2016’da Erdoğan FETÖ okullarının kappatılmasını isteyince sert bir çıkış yapmıştı. Cinbekov ile ilişkiler daha iyileşse de Kırgız hükümeti FETÖ okullarını kapatmak ve FETÖ elemanlarını ihraç etmek yerine bunları hükümet uhdesine alma tarzı göstermelik çözümler üretmekte. Ülkenin medya, asker, yargı, diyanet ve polis kadroları yoğun FETÖ etkisinde.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.