islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5160
EURO
34,8257
ALTIN
2.426,37
BIST
9.689,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Esnaf Ahlakı Ölmemiş Dedirten Olay

Esnaf Ahlakı Ölmemiş Dedirten Olay

Irak’ın saygın gazetecilerinden  Botan Muhammed’in yaşadığı bir olay Türkiye’de “Ahilik ve esnaflık kültürü”nün hala ayakta olduğunu gösteriyor.

Bir çok Iraklı ve Ortadoğulunun Avrupa’da yaşama isteğinin eaksine gazeteci Muhammed, Türkiye’ye yerleşmeyi ve bu ülkede yaşamaya karar veriyor. Kararının gerekçes ise çok önemli, “Türkiye’de bize ait çok şey var ve Tüarkiye’de insanî ilişkiler bütün sosyolojik travmalara rağmen hala iyi durumda” diyor meslektaşımız Botan Tahsin Muhammed.

Muhammed, Türkiye’nin yaşadığı pandemi ve ekonomik krize rağmen, bir esnafın hiç de küçümsenmeyecek miktarda kayıh bir para ile imtihanını kendi kalemiyle şöle anlatıyor:

NEDEN TÜRKİYE’DE YAŞAMAK İSTİYORUM?

“Bir Iraklı olarak İstanbul’a yerleşmeye karar verdiğimde gerek doğası gerek de insanları sebebiyle tercihim Sarıyer’den yana oldu. Buradaki insanlar bize kucak açtılar. Yaklaşık 6 yıldır ailecek huzurlu bir yaşam sürüyoruz burada.
Bilenler bilir Sarıyer bir çok lezzete ev sahipliği yapan restoranlarıyla bilinir. Sahil boyunca uzanan bu restoranlardan biri de Pileki Pide Restoran. Hem aile yemeklerimizde hem de misafirlerimiz geldiğinde bu restoranda yemekler yiyoruz. Her defasında da mutlulukla ayrılıyoruz. Pileki Pide Restoran, güleryüzlü hizmeti ve sunduğu lezzetlerle sizi hiçbir zaman yanıltmıyor.
3 gün önce yine Irak’tan gelen misafirlerimi de Pileki Pide Restoran’da ağırladım. Bize muhteşem bir gece yaşattılar. Gecenin sonunda misafirlerimi otellerine uğurladım ancak ne yazık ki otele giden misafirler 7 bin dolara yakın paralarını kaybettiklerini farkettiler. Sabah restorana gittiğimde restoran sahibi Yakup Güngör Mutlu beni bekliyordu. Restoran sahibi gece boyu bana ulaşmaya çalıştıklarını söyledi. Bu güzel işletme sahibi ve çalışanları böyle bir dönemde adeta bir insanlık dersi verdiler. Sarıyer’in güzel insanları yine bizi yanıltmadı. Bu güzel işletmeden herkesin haberdar olmasını ve bu vesileyle Pileki Pide Restoran’ın muhteşem lezzetleriyle tanışmasını diliyorum. İşte örnek davranış ve örnek işletme Pileki Pide Restoran. Kendilerine buradan tekrar teşekkürlerimi iletmeyi bir borç bilirim.”

Pileki Pide’nin işletmecisi Yakup Güngör

Gazeteci Botan Muhammed’in yaşadığı bu olay, Türkiye’de esnaflık kültürünün temelinin atıldığı Ahi Ocağı kültürünün ve bu ocağın kültürüyle yetişen esnaflık ahlakının hala ayakta olduğunun önemli bir küçük gestergesi olarak değerlendiriyorlar,

Sosyolog Ali İsmail Doğan, böylesine büyük bir ekonomik krizin içerisinde bir esnfın sahipsiz bir parayı böylesine koruyup sahibine ulaştırma çabasını şöyle değerlendiriyor:

“Esnaflık kültürü bütün dünyada önemli bir kültürdür. Esnaf. kendi toplumunun çimentosudur. Ancak Ahilik Kültürü bunun daha üstünde ve ötesinde bir şey. Her ne kadar Ahilik Ocağı yüzyılı aşkın süredir kapatılmış olsa bile, Türkiye’deki esnaflık, usta çırak ilişkisi temelleri üzerine kurulduğu için bu Ahilik ruhu halen devam ediyor. Ahilik Ocağından yetişen esnafın birinci ve hiç bir hal ve şartta vazgeçilmez kuralı, “hakk”trı. Hakkın korunması ve hakkın yedirilmemesi.dir. Bu temel üzerine yetişmiş bir sınıf yüzyıllarca varlığını korur. Çünkü insanlığın ortak mücadelesi hakça adilce paylaşımın olduğu bir dünya. Bu anlamda baktığımızda dünya, esnaflık kültürünün temelleri üzerinde duruyor diyebiliriz. Gazeteci meslektaşınızın Sarıyer’de Karedeniz kökenli esnafımızla yaşadığı, bu güzel geleneğin küçücük bir örneğidir.”

Gazeteci Botan Muhammed, Halen Türkiye’de ailesi ile birlikte yaşıyor. Çocukları eğitim hayatlarına Türkiye’de devam ettiriyorlar. Kendisi de bir öniversitede Doktora eğitimini tamamlıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.