islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3835
EURO
35,0525
ALTIN
2.326,19
BIST
9.098,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İsraf, Allah’a isyan ve insanlara zulümdür II

İsraf, Allah’a isyan ve insanlara zulümdür II
30 Ağustos 2017 14:04
A+
A-

Bizim en büyük eksikliğimiz nedir biliyor musunuz? Yaratıklar üzerinde, kullandığımız maddeler üzerinde düşünemeyişimiz.

İsraf Nedir?

Sevgili kardeşlerim; bu ön bilgileri sunduktan sonra israf nedir sorusunu yöneltelim ve cevabını vermeye çalışalım.

İsraf; genelde inanç, söz, davranış, iş ve ilişkide dinimizin, olgun aklın ve bilimsel verilerin belirlediği çizgiyi aşmaktır.Özelde malı ve sahip olunan imkânları gereksiz-faydasız bir şekilde veya haram kılınan yollarda kullanmaktır.

İsrafa Kur’ân’dan Misaller

Şimdi verdiğimiz bu tanımı Kur’an’dan hareketle örneklendirmeye çalışalım.

Yaratma yaşatma, yasa koyma, rızıklandırma ve duaları kabul eme gibi sıfatlarında putları, kişileri, kurumları, sistemleri Allah’a ortak koşmak israftır. Çünkü israf belirlenen çizgiyi aşmak, tecavüz etmektir.

Kişi Yaradan’ı bildirdiği vasıflarıyla tanımak konumundayken, O’na ait vasıfları insanlara ve kurumlara yamaması  bir sapmadır, çizgiyi aşmadır yani israftır. Kur’an-ı Kerim’de Mümin 43 de’Müsrifler Cehennem yaranıdırlar’ buyrulur. Bu âyetteki müsrifler  Allah’a ortak koşanlardır. Bunun gibi Tâhâ sûresinin;’İşte biz israf edenleri ve Rabbinin âyetlerine iman etmeyenleri böylece cezalandırırız‘ anlamındaki 127. ayetinde yer alan israfçılar da Allah’a ortak koşanlardır

Sevgili kardeşler!

Masum olan insanları öldürmek, zina yapmak, helal olan nimetleri haramlaştırmak, kendini üstün görmek ve eşcinsellik vesaire gibi haramlar da Kur’an dilinde israftır.

Bir grup insan Aziz Peygamberimiz efendimize gelerek şöyle derler:“Ey Allah’ın Peygamberi! Senin davet ettiğin esaslar akla, fıtrata, vicdana uygun ve güzel. İyi ama biz bugüne kadar pek çok insan öldürdük, nice nice haklara tecavüz ettik ve zinalar yaptık. Bize, günahlarımızı bağışlanabileceğine ilişkin bir  müjde yok mu?

Bu olay üzerine Zümer sûresinin 53. âyeti nazil oluyor. Bu âyete Rabbimiz şu müjdeyi veriyor:

“…Ey nefisleri aleyhine israfta bulunarak haramlar işleyen kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz. Hiç şüphesiz Allah bütün günahları affeder. Çünkü o Kullarını affedicidir, pek çok da  merhamet edicidir.”

Sevgili kardeşlerim; zaman zaman sorular alıyoruz. “Biz şöyle şöyle yaptık, böyle böyle ettik. Tövbe etsek bağışlanır mıyız?” deniliyor. Şartlarına uygun tövbe edilmesi halinde en büyük günahlar olan Allah’a ortak koşmak, insan öldürmek ve zina yapmak dahil  tövbesi kabul edilmeyecek günah yoktur. Eğer samimiyetle tövbe edersek hangi yaşta ve hangi şartlar içerisinde bulunursak bulunalım hayatımız için yeni ve günahsız bir sayfa açabiliriz. Mazimizde işlenen günahların oluşturduğu karanlıklardan kurtulabilir, aydınlığa çıkabiliriz. Yeter ki kulluğumuzun idraki içinde bağışlayan Rabbimizi kafamızı ve gönlümüzü açabilelim, ellerimizi bağışlanmamız için kaldırabilelim.

Güzel kardeşlerim; şimdi asıl üzerinde duracağımız bölüme gelelim.

Kur’an’ın sunumunda israfın bir anlamı da sizlerin israf sözcüğünü duyduğunuzda çağrışım yaptığınız anlamdaki israftır. Yani israf malları ve imkânları gereksiz ve aşırı bir şekilde, faydasız olacak biçimde   kullanmaktır. Bu anlamdaki  israf da Kur’an’ın yasakları arasındadır. Biraz önce sunduğumuz “Vela Tüsrifû”şeklindeki israf yasağı daha çok bu anlamdaki  israfı açıklamaktadır.

Değişik İsraf Türleri

Sevgili kardeşlerim; artık soyut olmaktan çıkalım, somuta/müşahhasa doğru gidelim. Su israfı, elektrik israfı, giysi israfı, gıda israfı, ev ve evlerin tefrişi israfı, araba israfı, servis takımları israfı, zaman-ömür israfı, kamu malları israfı, doğal kaynakların israfı gibi pek çok kalem Kur’an’ımızın yasakları kapsamına girecek durumdadır.

Bizim en büyük eksikliğimiz nedir biliyor musunuz? Yaratıklar üzerinde, kullandığımız maddeler üzerinde düşünemeyişimiz.

Bakınız su ile alakalı olarak yüce Rabbimi bizi bir soru ile nasıl nasıl uyarıyor?

O içtiğiniz sulara bir bakın bakalım. Bulutlardan bu suları siz mi indiriyorsunuz? Yoksa biz mi indiriyoruz?

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.