islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Etiyopya 78 Müslüman Oromolu Göstericiyi Katletti

Etiyopya 78 Müslüman Oromolu Göstericiyi Katletti

Mirat Haber Ajansı

Binlerce insan Perşembe günü katledilen Etiyopyalı aktivist ve sanatçı Hachalu Hundessa’nın cenazesinde ona olan son saygılarını belirtmek için bir araya geldi. Oromo dili şarkıcısı ve söz yazarı, başkent Addis Ababa’nın yaklaşık 100 kilometre batısındaki memleketi Ambo’da ağır polis ve askeri mevcudiyet altında dinlenmek üzere yerleştirildi. 36 yaşındaki Hundessa Pazartesi günü Addis Ababa’da kimliği belirsiz silahlı kişiler tarafından vurularak öldürülmüştü. İki çocuğu ve karısını geride bırakan saygın kimliğin öldürülmesi ülke genelinde şimdiye kadar en az 81 can alan şiddetli protestoları tetikledi. Ölenler arasında üç polis memuru ve 78 sivil var. Komiser Bedassa Merdassa yerel basına verdiği demeçte, protestolardaki isyan ve ölümler nedeniyle ayrıca birçok kişiyi tutukladıklarını bildirdi.

Hristiyan Etiyopya’nın Müslüman kökenli başbakanı Abiy Ahmed, Çarşamba gecesi televizyonda yayınlanan bir mesajda, kamu mülkiyeti ve altyapısının daha fazla yok edilmesine tahammül edemeyeceği konusunda uyardı. İnternet hizmeti, ayaklanmaları bastırmak için Salı gününden bu yana Etiyopya’nın çeşitli bölgelerinde askıya alındı. Hundessa, Başbakan Abiy Ahmed iktidara gelmeden önce üç yıl süren başarılı hükümet karşıtı gösterilerde önemli bir figürdü. Oromo ulusunun bu başkaldırısına karşı Etiyopya onlardan biri olan ancak kendine yakın bulduğu Oromo’lu Müslüman Abiy’i başbakanlığa getirerek gerginlikleri önlemişti. 2018’de önceki hükümetin çökmesine yol açan protestolar sırasında Hundessa, Oromo halkının sesi oldu. Oromo halkı Etiyopya’nın en büyük etnik azınlık grubu, ancak uzun zamandır ayrımcılık ve haklarının ihlali konusunda şikayetçi. Oromo halkı çoğunlukla Müslüman, geri kalanları Habeşistan kilisesine ve yerel din “Vakıfanna” mensubu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.