islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,6103
EURO
34,8380
ALTIN
2.502,22
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Etiyopya: Anlaşma Olsa da Olmasa da Baraj Dolacak

Etiyopya: Anlaşma Olsa da Olmasa da Baraj Dolacak

Mirat Haber Ajansı

Haber ajanslarına göre, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, önümüzdeki yağmurlu sezondan yararlanmak için ülkesinin Mısır’la neredeyse savaş noktasına geldiği Büyük Etiyopya Rönesans Barajı’nın rezervuarını doldurmaya başlayacağını söyledi. Abiy baraj rezervuarını doldurmanın Mısır’a zarar vermeyeceğini söyledi. Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanlığı sözcüsü Muhammed el-Sebaei, rezervuarın doldurulmasının Mısır ve Sudan anlaşması olmadan başlaması planlandığına dair doğrulanmış bir bilgi olmadığını söyledi. Basına göre Sebaei, Mısır, Sudan ve Etiyopya arasındaki müzakerelerin sürdüğünü ve yakında olumlu sonuçlar alacağına dair umut dile getirdiğini söyledi. Ancak, Sudan’ın Özgürlük ve Değişim Kuvvetleri hareketinin lideri tüm kanıtların Etiyopya’nın barajı gizlice doldurmaya başladığını gösterdiğini iddia etti. Temmuz ayında ülkesindeki su kıtlığına dikkat çekerek, su kıtlığının ülkenin elektrik krizini daha da artırdığını kaydetti.

Etiyopya, 2011 yılında Nil Nehri’nin bir kolu olan Mavi Nil üzerinde Sudan sınırının yakınında Büyük Etiyopya Rönesans Barajı’nı (GERD) inşa etmeye başladı. 147 metre yüksekliğinde, 1.8 kilometre uzunluğundaki projenin inşaatının 2023 yılına kadar tamamlanması bekleniyor. 74 milyar metreküp rezervuar kapasitesi ile hidroelektrik baraj, Etiyopya’nın yurtiçi ve endüstriyel kullanımı ve ihracat için 6.475 megawatt üretecek. Baraj, Etiyopya’nın Afrika’nın en büyük enerji ihracatçısı olma hedefinin merkezinde yer alıyor. Ancak Kahire’de bu zaten Mısır’ın 100 milyondan fazla nüfusunun neredeyse tamamen bağımlı olduğu Nil Nehri sularının kıt kaynaklarının daha da kısıtlanacağına dair endişelere yol açtı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.