islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3307
EURO
35,0310
ALTIN
2.282,61
BIST
8.974,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Etiyopya: Mısır’ın Somaliland Askeri Üssü Sorunlu

Etiyopya: Mısır’ın Somaliland Askeri Üssü Sorunlu

Mirat Haber Ajansı

Etiyopya, Mısır’ın Doğu Afrika bölgesinde üçüncü ülkeler ve halklarla kurmak istediği ilişkilerin Etiyopya’nın çıkarları pahasına olmaması gerektiğini söyledi. Haftalık bir haber brifinginde konuya değinen Etiyopya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Dina Müftü, Mısır’ın egemen bir ülke olarak bölgedeki herhangi bir ülkeyle ilişki kurma hakkını saklı tuttuğunu ancak bu Etiyopya’nın istikrarı pahasına olmaması gerektiğini belirtti. Son bilgiler, Mısır’ın kuzey Somali’den bağımsız bir ülke olarak ayrılmaya çalışan Somaliland’da bir askeri üs kurmaya çalıştığını ortaya koymakta. Bu şekilde Mısır hem rakibi Etiyopya’ya hem de Somali’de etkin olan Türkiye aleyhinde bir hamle yapmış olacak.

Temmuz ayının sonlarında Mısır’dan bir heyet, Somaliland’ın kendi kendini bağımsız ilan eden lideri Musa Bihi Abdi ile görüştü ve bildirildiğine göre bölgenin kuzeybatı kesiminde bir askeri kamp kurmayı önerdi. Etiyopya hükümeti gelişmeleri çok yakından takip ettiğini söyledi. Etiyopya, devlet dışı statüsüne rağmen Somaliland ile dostane ilişkiler istiyor olsa bile, bu askeri üs bir kırmızı çizgi. Bazı analistler Mısır’ın hareketini Etiyopya’nın Nil’deki haklarını destekleyen bir ülke olan Somali’ye misilleme olarak görüyor. Etiyopya ve Mısır, Etiyopya’nın 5 milyar dolarlık hidroelektrik santrali olan Nil üzerindeki Büyük Etiyopya Rönesans Barajı (GERD) için çekişmeye devam ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.