islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,2645
EURO
34,6728
ALTIN
2.405,44
BIST
10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Etiyopya’nın Tigrayalılara Mekelle Saldırısı Uyarısı

Etiyopya’nın Tigrayalılara Mekelle Saldırısı Uyarısı

Mirat Haber Ajansı

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, ordunun isyancıların kontrolündeki bölgesel başkenti Mekelle’ye saldırmaya başlamadan önce kuzey Tigray bölgesindeki güçlere teslim olmaları için üç günlük bir ültimatom verdi. Abiy, Pazar akşamı bir Twitter mesajında ​​vatandaşları 72 saat içinde barışçıl bir şekilde teslim olmaya ve geri dönüşü olmayan noktada olduklarını anlamaya çağırdı. Tigray’ı yöneten Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’nden (TPLF) hemen bir yorum gelmedi. Abiy’nin açıklaması, Etiyopyalı bir askeri sözcünün ordunun Mekelle’yi tanklarla çevrelemeyi planladığını ve sivilleri kendilerini kurtarmaya çağırarak yaklaşık üç haftalık bir savaşı sona erdirmek için toplarla saldırabileceğini söylemesinden saatler sonra geldi.

Birleşmiş Milletler Pazartesi günü Etiyopya’yı sivillerin korunmasını sağlamaya çağırdı. Birleşmiş Milletler Etiyopya insani yardım koordinatörü Catherine Sozi, yardım çalışanlarının emniyet ve güvenliğinin sağlanmasını ve Mekelle’de yaşayan 525.000’den fazla sivilin korunmasını umduğunu söyledi. Ayrıca sağlık tesisleri, okullar, su sistemi ve sivil önemi olan diğer yapılar gibi tüm sivil altyapının korunmasını istedi. Kuzey bölgesi yönetiminden vazgeçmeyi reddeden TPLF, daha önce güçlerinin siper kazdığını ve sağlam durduğunu söylemişti. Tüm tarafların iddialarını doğrulamak zor çünkü gazeteciler, 4 Kasım’da çatışmaların başlamasından bu yana kesintiye uğrayan telefon ve internet iletişiminden men edildi. Savaş yüzlerce, muhtemelen binlerce kişinin canına mal oldu ve 30.000’den fazla mülteciyi komşu Sudan’a gönderdi. TPLF her ikisini de Etiyopya’nın federal güçlerine yardım etmekle suçladığı için, TPLF tarafından Amhara’nın komşu bölgesine ve sınırdan Eritre’ye roketler atıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.