islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5641
EURO
34,7079
ALTIN
2.410,34
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Fahiş Fiyat Denetlemesi Hızla Sürüyor

Fahiş Fiyat Denetlemesi Hızla Sürüyor
25 Aralık 2021 10:30
A+
A-

Fahiş fiyat böyle denetleniyor: Ticaret Bakanlığı ile belediyeler yakın takipte

Marketlerde temel gıda maddelerinden 10 ürün belirleniyor. Son 1 yıllık ve son bir haftalık fatura kayıtları isteniyor. Raf fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olup olmadığına bakılıyor. Alış ile satış arasındaki fiyat farkı ve stok durumu inceleniyor. Ayrıca faturalar devletteki kayıtla karşılaştırılıyor

Dolarda yaşanan sert düşüşün ardından gözler market raflarındaki fiyatlara çevrildi. Kamuoyu döviz kurlarındaki düşüşün gıda fiyatlarına indirim olarak yansımasını beklerken; Belediyeler ve Ticaret Bakanlığı birimleri de 81 ilde ortaklaşa yaptığı fiyat denetimlerini sıkılaştırdı.

BAKANLIKLA KOORDİNELİ
Bursa, Kocaeli, Kayseri, Konya, Ağrı başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanındaki belediyeler, marketlerde yapılan denetimleri sürdürüyor. Ticaret Bakanlığı ekipleri ile birlikte marketlerde etiket denetimleri yaptıklarını aktaran belediye yetkilileri, belirlenen ürünün 1 hafta aralıklarla fiyatlarına bakıldığını ve buna göre işlem yaptıklarını söyledi.

STOKÇU TEYAKKUZU
Yetkililer yapılan denetimlerle ilgili şu bilgileri verdi: “Ticaret İl Müdürlüğü ekiplerimizle birlikte, zabıta personellerimiz marketlere gidiyoruz. Temel gıda maddelerinden belirlediğimiz 10 ürünün, fiyat etiketine ve son kullanma tarihine bakıyoruz. Ayrıca, rafta farklı, kasada farklı fiyat var mı buna da bakıyoruz. Stokçuluğa karşı da teyakkuz halindeyiz. Tespit ettiğimiz usulsüzlüklerle ilgili tutanak tutuyoruz ve Ticaret il Müdürlüğü ekiplerimize teslim ediyoruz. Onlar da Bakanlık marifeti ile fahiş fiyat uygulayan marketlere gerekli cezai işlemi uyguluyor. Son dönemde denetimlerimiz arttı. Özellikle döviz kurlarında yaşanan düşüşün fiyat etiketlerine yansıtılıp, yansıtılmayacağını dikkatle takip ediyoruz. Önümüzdeki iki hafta içerisinde, yapmakta olduğumuz denetimlerle birlikte sonuç alacağımıza inanıyoruz.”

FIRSATÇIYA AF YOK
Döviz kurunun düşüş trendine girmesiyle birlikte başta marketler olmak üzere her sektörde fiyatların da düşmesi bekleniyor. Ticaret Bakanlığı, fiyat denetimlerini sıklaştıracak. Ticaret Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatında görevli müfettişler fahiş fiyat denetimi yapacak. Öncelikle gıda ve temel ihtiyaç ürünleri incelenecek. Müfettişler tüketicilerden gelen şikayetlere göre belirledikleri ürün skalasına bakacak. Son bir yıl ve son bir haftalık fatura kayıtları istenecek.

FARK KARŞILAŞTIRMASI
Ürünün raf fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark bulunup bulunmadığına bakılacak. Marketlerin ürünü ne kadara aldığı, alış ile satış arasındaki fiyat farkı, stok durumu, fiyat oynama aralığı tek tek incelenecek. Faturalar devletteki kayıtlarla karşılaştırılacak. Yapılan denetimler Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından inceleme altına alacak ve fiyatlarda indirime gitmeyenlere ceza kesilecek. 14 bin 860 liradan, 143 bin 860 liraya kadar para cezası kesilecek.

3 MİLYAR LİRA CEZA KESİLMİŞTİ
Koronavirüs sürecinde haksız ve fahiş fiyat uygulamaları gerekçesiyle zincir marketler ve tedarikçi firmalara Rekabet Kurumu tarafından ceza kesilmişti. 5 zincir market ve bir tedarikçi firmaya haksız rekabet uyguladıkları gerekçesiyle 3 milyar TL’ye yakın para cezası verilmişti.

Fahiş fiyat şüphesi varsa faturaya bakılıyor

Ticaret Bakanlığı ekipleri, döviz kurundaki düşüşün fiyatlara yansıtılmadığı şikayetleri üzerine, marketlerde temel gıda ve ihtiyaç ürünlerine yönelik fahiş fiyat ile etiket denetimi gerçekleştirdi. Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un talimatıyla, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adnan Benli başkanlığındaki ekip, Ankara’daki marketlerde denetim yaptı.

ÜRÜNLERİN ALIŞ FATURASINI İSTEDİK
Adnan Benli, denetimin ardından basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, “Yaptığımız denetimde, fahiş fiyat artışı tespit ettiğimiz ürünleri ya da ön incelemede fahiş fiyat kanaatine vardığımız ürünlerin üretici-tedarikçi firma satış faturalarını Bakanlık bünyesindeki Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na intikal ettiriyoruz. Kurul yaptığımız tespit ve incelemeler sonucunda ve onlara sunduğumuz belge ve bulgularla inceleme yaparak, herhangi bir fahiş fiyat artışı varsa cezai işlem uygulamaktadır” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.