islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
48,6730
EURO
55,9849
ALTIN
6.810,81
BIST
13.509,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Fas, Otoyola Donald Trump’ın Adını Verdi

Fas, Otoyola Donald Trump’ın Adını Verdi

Fas’tan Stratejik Adım: 1055 Kilometrelik Otoyola Donald Trump’ın Adı Verildi

Fas yönetimi, ülkenin batısındaki Tiznit kentini tartışmalı Batı Sahra bölgesinde yer alan Dahla’ya bağlayan dev otoyol projesine “President Donald J. Trump Highway” adını verdi.

Projenin Detayları ve Önemi

  • Dev Yatırım: Yaklaşık 1 milyar dolar maliyetle inşa edilen ve 2015 yılında yapımına başlanan 1.055 kilometre uzunluğundaki güzergah, bölgenin en büyük kenti Layun’dan geçerek ülkenin kuzeyi ile güneyini birbirine bağlıyor.
  • Uluslararası Durum: Batı Sahra üzerindeki Fas egemenliği uluslararası toplumun büyük bölümü tarafından tanınmasa da, son yıllarda bölgeye yönelik yabancı yatırımların arttığı belirtiliyor.

Batı Sahra Anlaşmazlığı ve Mülteci Krizi

Batı Sahra, 1975’ten bu yana Fas’ın kontrolü altında bulunuyor. Bölge üzerinde yerli Sahra halkı hak iddia ederken, Cezayir destekli Polisario Cephesi onlarca yıldır bağımsızlık talebiyle Fas yönetimine karşı mücadele yürütüyor. Yüz binlerce Batı Sahralı mülteci Cezayir’in güneybatısındaki kamplarda yaşarken, insan hakları örgütleri bağımsızlık yanlısı aktivistlerin Fas yönetimi tarafından baskıya maruz bırakıldığını belirtiyor.

ABD’nin Tanıma Kararı ve Diplomatik Arka Plan

ABD, 2020 yılında Fas’ın İsrail’i tanıması karşılığında Batı Sahra üzerindeki Fas egemenliğini tanıyan bir anlaşmaya varmıştı. İsrail de daha sonra Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenlik iddiasını resmen tanımıştı. Rabat ile Washington arasındaki stratejik ortaklığın en üst seviyedeki yansıması olarak değerlendirilen bu gelişmelerin ardından atılan otoyol adımı, bölgedeki dengeler açısından dikkat çekiyor.

Trump’tan Teşekkür Mesajı

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı paylaşımda karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Fas Kralı 6. Muhammed’e teşekkür eden Trump, şu ifadeleri kullandı:

“Büyük saygı duyduğum Fas Kralı 6. Muhammed’e teşekkür ediyorum. Bu büyük bir onur. Umarım yakında bu büyük otoyolun tamamını baştan sona kat etme fırsatım olur.”

Bölgede Tartışmalı Film Çekimleri

Öte yandan, bölge sadece siyasi gelişmelerle değil kültürel tartışmalarla da gündeme geliyor. Bu ayın başlarında çok sayıda insan hakları örgütü ve Batı Sahralı aktivist, yönetmen Christopher Nolan’ın The Odyssey filminin bazı sahnelerinin yerel halkın onayı alınmadan Batı Sahra’da çekildiğini öne sürerek filmin boykot edilmesi çağrısında bulunmuştu.

İslami Haber ”MİRAT” – YouTube

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.