islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5139
EURO
34,9434
ALTIN
2.435,50
BIST
9.792,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Fas Polisaryo liderinin İspanya’da tedavisine cevaben Katalan lidere sığınma hakkı verdi

Fas Polisaryo liderinin İspanya’da tedavisine cevaben Katalan lidere sığınma hakkı verdi
Mirat Haber Ajansı

Fas, İspanya’ya karşı yeni ve kışkırtıcı bir hareketle Katalonya bölgesinin eski lideri Carles Puigdemont’a siyasi sığınma hakkı vermeye karar verdi. Hareket, Spsin’in geçtiğimiz günlerde Batı Sahra Polisaryo yönetimi lideri Brahim Ğali’nin tedavi için kendi topraklarına girmesine izin vermesine misilleme olarak geldi. Puigdemont, 2017 yılında Katalonya’yı İspanya’dan ayırma girişiminin ardından İspanyol yetkililer tarafından anlaşmazlığı kışkırtmakla suçlanıyor. Fas dışişleri bakanlığındaki bir kaynağa göre, iltica kararı, yanıt olarak Katalan bağımsızlık liderine ev sahipliği yapma karşılıklılık ilkesine dayanıyor. Polisaryo Cephesi Genel Sekreteri Brahim Ğali Covid-19 tedavisi görmek üzere İspanya’da.

Oysa İspanyol hükümeti Ğali’ye ev sahipliği yapmanın tamamen insani nedenlerle motive edildiğini söyledi. Polisaryo liderinin, Avrupa ülkesinde hastaneye kaldırılmasına izin verildi çünkü o hareketin temsilcisi olarak orada yaşıyordu. Son zamanlarda Madrid ile Rabat arasında siyasi farklılıklar tırmandı. Gözlemciler tarafından çözülmemiş en hassas konulardan biri olarak görülen deniz sınırının çizilmesi ve İspanya’nın Donald Trump’ın Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini tanıması konusundaki tutumu da bir diğer konu. İspanyollar, Rabat’ın komşu bir devletten gelen olumsuz bir tutum ve Krallık’ın stratejik ortağı olarak gördüğü uluslararası meşruiyete verdikleri desteği yineledi. Bu farklılıklar, özellikle Fas politikalarını eleştiren medya ve siyasi çevrelerde, özellikle Rabat’ın bölgeyi yasadışı göçmenler ve kaçak uyuşturucu ile doldurarak kullandığı söylenen “şantaj yaklaşımı” dedikleri şeyi eleştiren İspanyol kamuoyuna gölge düşürdü. İspanya’nın Vox Partisi, bu “şantaj” için Fas’a ekonomik yaptırım çağrısında bulundu. Parti, düzinelerce Faslı göçmenin sınırın Fas tarafından yüzdükten sonra İspanyol yerleşim bölgesi Ceuta’ya gelişini ve diğer göçmenlerin Fas ile Melilla’yı ayıran bariyeri geçme girişimlerini İspanya’nın Polisaryo liderini karşılamasına bağladı. Batı Sahra’da bağımsızlık için mücadele eden Polisaryo Cephesi de Fas’ın son hamlelerinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Hareketin Ulusal Sekreterliği, Rabat’ın her zaman sürdürdüğü aynı yaklaşıma devam ettiğini belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.