islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Mali Muhalefeti Cunta Bildirgesini Reddetti

Mali Muhalefeti Cunta Bildirgesini Reddetti

Mirat Haber Ajansı

Mali’nin halk tarafından desteklenen muhalefet hareketi, geçen ay bir darbeyle Cumhurbaşkanı İbrahim Ebubekir Keita’yı deviren iktidardaki ordu subaylarının desteklediği geçiş hükümetinin tüzüğünü reddetti. Darbe cuntası, siyasi partiler ve sivil toplum temsilcileriyle üç günlük bir forum düzenledikten sonra Cumartesi günü 18 aylık bir geçiş hükümeti takvimi yayınladı. Tüzük ayrıca geçiş liderinin askeri de sivil de olabileceğini söylemekte. Bu, ordunun seçimler düzenlenene kadar 18 ay daha iktidarda kalmasını açık bırakıyor ve demokrasiye geçilme ihtimalini azaltıyor. Görüşmelere katılan 5 Haziran Hareketi (M5-RFP), Pazar günü yaptığı açıklamada bu yol haritasını reddederek askeri hükümeti tekelleştirme ve iktidara el koyma arzusu beslemekle suçladı. Ayrıca görüşmelerde tehdit yapıldığı, gözdağı verildiği, anti-demokratik ve haksız uygulamalar zemininde tartışmalar yürütüldüğünü de vurguladılar.

M5-RFP hareketi toplantının kapanış töreninde okunan son belgenin müzakerelerle alakası olmadığını söyledi. Her şeye rağmen, mevcut askeri hükümet tarafından seçilen bir sözde sivil komite, tüzüğün son halini alkışlayarak kabul etti. Şartta öngörülen 121 kişilik yasama meclisinde bazı koltuklar M5-RFP üyelerine ayrılmıştır. M5-RFP, Keita’ya karşı aylarca süren bir protesto dalgası düzenleyen ve 18 Ağustos’ta bir darbeyle görevden alınmasına ve tutuklanmasına yol açan muhalefet grupları, dini liderler ve sivil figürlerden oluşan çok sesli bir koalisyon. Bölgesel ve uluslararası güçler de sivil yönetime hızlı bir geçiş için çağrıda bulunmuştu. 15 ülkeden oluşan Batı Afrika bölgesel bloğu Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu ECOWAS, askeri hükümeti 15 Eylül Salı gününe kadar bir sivil lider ataması gerektiği konusunda uyardı. Ciddiyetini vurgulamak için ECOWAS, ülkeye para transferlerini durdurdu ve Mali ile sınırlarını kapattı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.