islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,6007
EURO
34,8119
ALTIN
2.491,55
BIST
9.463,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Fertler Arası İlişkilerde Adalet

Fertler Arası İlişkilerde Adalet

Fertler arası ilişkilerde adalete pek çok örnek verilebilir.

Doğru tartıp ölçmek adalettir. Çocuklar arasında eşitliği gözetmek adalettir. İşe zamanında gitmek ve zamanında ayrılmak adalettir. Üstlenilen görevleri, şartlarına uygun ve zamanında yapmak adalettir. Kamu mallarını, amme menfaatlerini gerektiği şekilde korumak adalettir. İhtilaflı kişileri, kurumları uzlaştırmak adalettir. Haberciliği gerçekleri aktarmak şeklinde yapmak adalettir.

Her an adalet yapma veya yapmama konumundayız. Adaletin ‘Her işi yerli yerinde yapmaktır’ şeklindeki tanımını hatırlayalım. Buna göre örneğin yalan söylemek adaletsizliktir.Çünkü yapılması gereken doğruyu söylemektir. Faiz alıp vermek de zulümdür…

Adaletli Olmak Yetmez

Daima adaletten ve adaletlilerden yana olmak gerekir. Bakınız Peygamberimiz bir hadislerinde ne buyuruyorlar:

Adaletli yöneticilere, adaletli insanlara saygı, Allah’a saygıdır.”

Adaletliye değer verilecektir ki toplumda adaletli insanlar çoğalsın. Biz Müslümanız. Herkes şunu söyleyebilmeli: Bu adam Müslümandır,İslam’ın gereklerine bağlıdır. Aleyhine de olsa adaletsiz iş yapmaz.

Zalimlere yani  adaletsizlere de asla boyun eğilmemelidir. Hûd suresinde Rabbimiz şöyle buyurur:

“Sakın ha zalimlere meyletmeyin. Sonra ateş azabı size de dokunur…” (Hûd 113)

Görevimiz Zalimlere Baş Kaldırmaktır

Müslümanın görevi zalimlere eğilim değil, başkaldırmaktır. BakınızPeygamberimiz ne buyuruyorlar:

“Cihadın en büyüğü zalim yöneticilere ve zalim sistemlere karşı başkaldırmak, isyan etmektir.”

Adalet Duygusu Yaratılıştandır Ama…

İnsan olarak yaratılan herkes eğitimini görmese de adaleti algılar onu bir değer olarak çağrıştırır. Ama algılama ve çağrıştırma yetmez. Adaleti sürekli uygulayabilmek için; iç ve dış etkilerden arınarak uygulayabilmek için adil olan Allah’a ve O’nun Kıyamet günü yapacağı adil yargılamasına iman gerekir. Bakınız Enbiya sûresi âyet 47’de ne buyuruluyor:

Biz kıyamet gününde adalet terazilerini kuracağız. Hiçbir kişiye zulmedilmeyecek. En küçücük hayırlar dahi adalet terazilerine getirilecek. En küçücük şerler de. Hesap görücü olarak yeteriz.”

Adaletli olmalıyız. Adaletten yana tavır koymalıyız, adalet için mücadele vermeliyiz ki amellerimiz adalet terazilerinde lehimize ağır bassın.

Bu yazı serimizi Araf suresinin 87. âyetiyle bitiriyorum:

O büyük sorgulama gününde amelleriniz tartılacaktır. Bu gerçektir. Kimin terazisi adaletle ve yaptığı hayırlarla baskın gelir/ağır basarsa onlardır ebedi kurtuluşa erecek olanlar. “

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.