islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3770
EURO
35,0164
ALTIN
2.325,59
BIST
9.103,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Filipinler: Duterte Çin Karşıtı Mahkeme Kararını Hatırlattı

Filipinler: Duterte Çin Karşıtı Mahkeme Kararını Hatırlattı

Mirat Haber Ajansı

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na yaptığı ilk konuşmada Güney Çin Denizi konusunda taaruza geçti. Çin ile uzun süredir devam eden denizcilik anlaşmazlığında ülkesinin Lahey’deki yasal zaferini vurguladı. Manila’da kaydedilen bir video üzerinden konuşmada Duterte, Filipinler’in Güney Çin Denizi’nin bazı kısımları üzerinde Lahey kararının ülkenin münhasır ekonomik bölgesi içinde olduğunu ilan ettiği hakları teslim ettiğini söyledi. Son aylarda, Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan da dahil olmak üzere birçok dünya gücü, Lahey kararını uygulamak ve denizcilik yapma özgürlüğünü savunmak amacıyla tartışmalı denizlerde devriye gezdirdikleri savaş gemileri ve diğer gemileri gönderdiler.

Duerte’nin Güney Çin Denizi anlaşmazlığına ilişkin açıklaması, Pekin ile dört ekonomik konuya ilişkin önceki küçümsemelerine bakıldığında, şimdiye kadarki en ciddi açıklama olarak görülüyor. Duerte’nin, Çinli bir balıkçı teknesinin 2019’da çekişmeli sularda bir Filipinli tekneyi vurup batırmasının ardından artan baskı nedeniyle Çin ile dostluğu askıya aldığına inanılıyor. Çin ayrıca, Filipinler’in özel ekonomik bölgesi içindeki yapay adaları genişletmeye de devam etti. Geçtiğimiz on yılda Çin, neredeyse tüm deniz üzerindeki iddiasını ileri sürmek için Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı birkaç resif ve çıkıntıya da askeri tesisler kurdu. Vietnam, Filipinler, Malezya, Tayvan ve Endonezya da bu sular üzerinde hak iddia ediyor. Pekin iddialarını, Lahey’de 2016 yılında yapılan bir kararda yasadışı ilan edilen 1940’lara kadar uzanan haritalardan belirsiz bir tasvir olan dokuz çizgili çizgi üzerine dayandırıyor. Mahkeme, Filipinler’in kıyılarına 370,4 km mesafedeki kaynaklar üzerinde münhasır haklara sahip olduğuna karar verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.