islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5622
EURO
34,7286
ALTIN
2.486,36
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Filistin siyaseti FKÖ’den istifalarla karışıyor

Filistin siyaseti FKÖ’den istifalarla karışıyor
Mirat Haber Ajansı

Filistinli öncü politikacı Dr Hanan Aşravi basına yaptığı açıklamada, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) Yürütme Komitesinden istifasının Mayıs ayında yapılacak seçimlerle bağlantılı olmadığını açıkladı. Dr. Ashrawi, seçimler açıklanmadan önce istifasını sunduğuna dikkat çekti. Ashrawi, şu anda sivil toplumda çalıştığını, birçok bağlantısıyla iletişim halinde kaldığını ve yazdığını açıkladı. Virginia Üniversitesi’nden gelme kıdemli Hristiyan milletvekili, aktivist ve bilim adamı, FKÖ’nün Yürütme Komitesinde üst düzey bir pozisyona seçilen ilk kadındı. Aralık ayında siyasi reformlar için görevinden istifa etti. Ashrawi, uzun yıllardır Filistin davasının İngilizce dilinde en etkili savunucularından biri olmuştu. İstifası FKÖ’nün düşüşünün bir kanıtı olarak görülüyor.

Filistin kurtuluş örgütü devre dışı bırakılıyor

On yıllardır, Filistinlilerin ve Filistin halkını destekleyen dünya güçlerinin odağı, Filistin Kurtuluş Örgütü’nü (FKÖ) tek meşru temsilcisi olarak kabul etmekti. Ancak Filistin yönetiminin Filistin içindeki hareketi ve Filistin liderliğinde bir oluşum kurulması FKÖ’yü denklemden çıkardı. Bağımsız bir Filistin devleti kurma konusundaki bölünme ve küçülme olasılığına rağmen FKÖ, Filistin başkanına fiilen herhangi bir rolü olmamasına rağmen bir meşruiyet damgası sağlayan bir çerçeve olarak kaldı.

Siyasi olarak da, FKÖ’nün rolü, özellikle Filistinli mültecilerin dönüş hakkı açısından anlamdan yoksun hale geldi. Filistinlilerin geri dönme hakkı, İsrail ile müzakerelerde en önemli ve tartışmalı noktalardan biriydi. FKÖ bu konuyu dikkatle takip ediyordu, ancak daha sonra artık Filistin gündemine öncelik verilmiyordu. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın İsrailli ziyaretçilerine Filistin halkının devleti mültecilerle boğma niyetinde olmadığına dair söz vermesi, liderlik söz konusu olduğunda mülteci sorununun önemindeki düşüşün en iyi örneği. Abbas ayrıca, memleketi Safad’a dönme arzusunun olmadığını da belirtti. Referans noktaları elçilikler, temsilciler ve dışişleri bakanlığı haline geldikçe, örgütün dünyadaki tüm Filistinlileri temsil etme rolü de azaldı.

Ashrawi istifa mektubunda, Filistin siyasi sisteminin gençlerin, kadınların ve ek nitelikli profesyonellerin dahil edilmesiyle yenilenmesi ve canlandırılması gerektiğini ifade etti. Gerçekten de işgal altındaki Filistin içindeki ve dışındaki 13 milyon Filistinlinin tamamını temsil etmesi gerekiyorsa, reform, FKÖ dahil Filistin kurumlarının yeniden değerlendirilmesini gerektiriyor. Ashrawi, organizasyonda ne kadar erken reform yapılırsa, o kadar çabuk özgürleşebileceğini ve anavatanda bağımsız, özgür ve egemen bir ulus devletin kurulacağını görebileceklerini belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.