islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

FRANSA’DA ELBİSE TAMİR EDİP GİYMEYE TEŞVİK

FRANSA’DA ELBİSE TAMİR EDİP GİYMEYE TEŞVİK
1 Ağustos 2023 10:00
A+
A-

BBC TÜRÇE’in 13 Temmuz 2023 tarihli haberi inanılacak gibi değil ama gerçek.

Fransa, giyim sektöründeki hızlı tüketimi azaltmak için yeni bir teşvik paketini hayata sokmaya hazırlanıyor.

Buna göre, yenisini almak yerine eskisini tamir ettiren moda sever Fransızlar ödüllendirilecek.

Ekim ayında hayata geçirilecek olan teşvik paketinde 6 euro ile 25 euro arasında para iadesi yapılacak.

Ülkenin ekolojik dönüşümden sorumlu olan bakanı Bérangère Couillard, her yıl ülkede 700 bin ton giyim eşyasının çöpe atıldığını söyledi. ”

Amacımız İslam’ı öğrenip öğretmek olduğu için bazı hatırlatmalar yapalım.

İSLAM VE ELBİSE

Yeryüzünde sekiz milyonu  aşan türde canlı vardır. Bunların içinde yalnızca insan giyinmeye ihtiyaçlı olarak yaratılmıştır.

Bu sebeple insana giysi yapma ve kullanma bilgi verilmiş ve ihtiyaç duyulacak maddeler yaratılmıştır:

Ey ademoğulları! Size şeytanın açmak istediği, çirkin yerlerinizi örtecek bir elbise ve süs kıyafetleri yarattık veya size giyim kuşam yapma bilgisini öğrettik. Ama Allah’a karşı sorumluluk bilincinin sağladığı örtü, herşeyin üstündedir. İşte bu nimetler, Allah’ın yüce kudretine delalet eden belgelerdendir. Ola ki, düşünür de öğüt alırlar.” (Araf 7/26)

He yeni elbise giyildiğinde Allah’ın adı anılır ve ona hamd edilir. Giydiklerimizden muhtaçlara verilerek de elbise nimetine şükredilir.

ELBİSE İSRAFI DA HARAMDIR

Her alanda israf olabildiği gibi elbisede de olabilir. İsrafın her türlüsü de haramdır. İsraflarımızdan ötürü Rabbinizin huzurunda sorgulanacağız.

ELBİSE TAMİRİ KÜLTÜRMÜZDE VARDIR

Ülkemizde orta yaş sınıfı, becerikli ailelerde elbiselerin tersyüz edilerek ömrünün uzatıldığı ve de yeniymiş gibi giyildiğini hatırlarlar. Asılında İslam kültüründe tutumlu olup her türlü israftan kaçınmak vardır. Bir de yenisi alındığında kullanılmış olan elbiseyi  ihtiyaçlıya vermek de kültürümüzün malıdır.

SÖMÜRGECİ FRANSA

700 Bin giyim eşyasının çöpe atıldığı Fransa’da bu israfın farkına varılması güzel bir gelişmedir. Dünyayı sömüren ülkelerin başında gelen Fransa’nın bu ihtiyacı duyması da bizim ülkemiz içinde ibret olmalıdır. Acaba biz kaç ton elbise israf ediyoruz.

Ülkemizde sürdürülen yanlış eğitim politikaları sebebiyle terzi sınıfı azaldığı gibi ailelerimizde el beceresi olan kadınlarımız da yok denecek kadar azalmıştır.

HİÇ DEĞİLSE GEREKSİZ ELBİSE ALMAYALIM

Elbiselerimizin tamirini geçtik ama elbiseyi ihtiyacımız kadar alabiliriz. Gereksiz giysi almayabiliriz. Tamamen ekşitmeden yenilerini aldığımız da kullandıklarımızı da verebiliriz.

Bazıları moda diye yırtık pantolonları da giyebildiğine göre değişik uygulamalara kabiliyetimiz var demektir.

SÖMÜRGECİ FRANSA        ELBİSE İSRAFI       İSLAM

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.