islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5026
EURO
34,9702
ALTIN
2.430,39
BIST
9.812,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Fransız Müslümanlarına Cenazelerini Defnedecek Yer Yok

Fransız Müslümanlarına Cenazelerini Defnedecek Yer Yok
8 Mayıs 2020 11:47
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Batı Avrupa’daki en büyük Müslüman nüfusu barındıran Fransa’da yaşayan çoğu Afrika’daki eski Fransız sömürgeleri, özellikle de Mağrib bölgesi olarak bilinen Fas, Cezayir ve Tunus kökenli olan yerleşik Müslümanlar geleneksel olarak Fransa’da hayatını kaybeden yaşlıları, kendi vasiyetleri olan doğdukları büyüdükleri ülkelerin topraklarına, hatta kendi yerleşim yerlerinin mezarlıklarına defnetmekteydiler. Ancak Korona salgınının ardından hem naaşların virüs barındırma ihtimali üzerine hem de uluslararası nakil imkanlarının hemen hemen ortadan kalkması üzerine bu yerleşik geleneği terk etmeye zorlanıyorlar.

Fransız Müslümanların Korona krizinde kaybettikleri yakınlarını gömmede bir başka sorunsa devletin ya da yerel yönetimlerin kendilerine gösterdikleri mezarlık bölümlerindeki defin çukurlarının Mekke yönünde olmaması ve bunun da cenazelerin Kıble’ye bakması geleneğini ihlal etmesi. Kamu yönetimleri bu durumu önemsemeyerek daha önce genel olarak yapılmış, Hristiyan Fransızların bulunduğu mezarlıklardaki öbek olarak defin bölmelerini Müslümanlara gösterdiklerinden ve bunların da dini hususlar gözetilmeden açılmasından dolayı Müslümanlar yakınlarının cenazesinde ikilemde kalmakta. Bazıları krizden sonra bunu düzeltme için girişimde ya da ülkelerine nakledeceğini söylemesine rağmen çoğunun gelir seviyesi düşük olan Müslümanların pek çoğunda böyle bir imkan yok. Fransız nüfusunun yaklaşık %10’u Müslüman olmasına rağmen Fransız devleti Müslümanlara mezarlık alanı olarak sadece %2’lik oran veriyor. Şu ana kadar cemaat bunu ülkesine yollamak yoluyla hallederken, aralarında birlik olmamasının sonucunda devletten hakkını soramadan geçen yarım asrın faturası Korona kriziyle önlerine geldi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.