islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5471
EURO
34,8914
ALTIN
2.432,91
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Fransız şirketi TOTAL’in Mozambik’teki 20 milyar dolarlık projesinden geri çekilme tehdidi

Fransız enerji devi Total SE, Mozambik’teki 20 milyar dolarlık sıvılaştırılmış doğal gaz projesini süresiz olarak askıya aldı. Karar, DAEŞ bağlantılı militanların Mart ayında düzenlediği saldırı da dahil olmak üzere bölgede şiddet olaylarının tırmanması nedeniyle verildi.

Fransız şirketi TOTAL’in Mozambik’teki 20 milyar dolarlık projesinden geri çekilme tehdidi

Fransız enerji devi Total SE, Mozambik’teki 20 milyar dolarlık sıvılaştırılmış doğal gaz projesini askıya aldı. Karar, DAEŞ bağlantılı militanların Mart ayında düzenlediği saldırı da dahil olmak üzere bölgede şiddet olaylarının tırmanması nedeniyle verildi.

Mirat Haber Ajansı

Fransız enerji devi Total SE, Mozambik’teki 20 milyar dolarlık sıvılaştırılmış doğal gaz projesini süresiz olarak askıya aldı. Karar, DAEŞ bağlantılı militanların Mart ayında düzenlediği saldırı da dahil olmak üzere bölgede şiddet olaylarının tırmanması nedeniyle verildi. Karar, 2019’da 3,9 milyar dolara projede işletme hissesi satın alan ve 2024 yılının sonuna kadar süper soğutulmuş yakıt ihraç etmeye başlaması umuduyla Total’e bir darbe oldu. Projenin ilk aşaması 13 milyonun üzerinde üretim yapacak şekilde tasarlandı. Total, güvenlik tehditleri nedeniyle Ocak ayından bu yana durdurulmasının ardından geçen ay proje üzerinde çalışmaya devam ediyordu. 100’den fazla isyancı, sitenin yakınındaki Palma kasabasına baskın düzenledi. Düzinelerce insan öldü, milyonlarca dolarlık mülk zarar gördü ve şirket projeye devam etme planlarını derhal dondurdu.

ABB to power Total-led Mozambique LNG project - LNG Prime

Kötüleşen güvenlik durumu, yüzbinlerce insanın yerinden edildiği, artan bir ölü sayısıyla karşı karşıya olan Mozambik için de büyük bir aksilik. Yakıtın ihracatı, dünyanın en fakir ülkelerinden birinin ekonomisini dönüştürmeye yardımcı olabilir. Şirket, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Cabo Delgado eyaletinin kuzeyindeki yeni şiddetin Mozambik LNG projesinin operatörü olarak Total’in mücbir sebep ilan etmesine neden olduğunu açıkladı. Total, proje finansmanının yürürlükte kalmaya devam ettiğini ve Mozambik LNG’nin borç indirimini geçici olarak duraklatmak için borç verenlerle anlaştığını ifade etti. Mücbir sebep, güvenlik durumunu çözmek için Mozambik hükümeti üzerindeki baskıyı artırırken, Total’e inşaat şirketleri ve gaz alıcıları arasında geniş bir alan sağlıyor. Mücbir sebep, savaşlar veya doğal afetler gibi kontrolleri dışındaki olaylar nedeniyle tarafların sözleşmeleri askıya almasına veya sona erdirmesine izin veren bir hüküm. Bu da Mozambik ekonomisini çökertebilir. Bu nedenle Mozambik hükümetinin çok hızlı ve alırı güç ile bölgeye gitmesi gerekecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.