Fransız şirketi TOTAL’in Mozambik’teki 20 milyar dolarlık projesinden geri çekilme tehdidi

Fransız enerji devi Total SE, Mozambik’teki 20 milyar dolarlık sıvılaştırılmış doğal gaz projesini askıya aldı. Karar, DAEŞ bağlantılı militanların Mart ayında düzenlediği saldırı da dahil olmak üzere bölgede şiddet olaylarının tırmanması nedeniyle verildi.

Mirat Haber Ajansı

Fransız enerji devi Total SE, Mozambik’teki 20 milyar dolarlık sıvılaştırılmış doğal gaz projesini süresiz olarak askıya aldı. Karar, DAEŞ bağlantılı militanların Mart ayında düzenlediği saldırı da dahil olmak üzere bölgede şiddet olaylarının tırmanması nedeniyle verildi. Karar, 2019’da 3,9 milyar dolara projede işletme hissesi satın alan ve 2024 yılının sonuna kadar süper soğutulmuş yakıt ihraç etmeye başlaması umuduyla Total’e bir darbe oldu. Projenin ilk aşaması 13 milyonun üzerinde üretim yapacak şekilde tasarlandı. Total, güvenlik tehditleri nedeniyle Ocak ayından bu yana durdurulmasının ardından geçen ay proje üzerinde çalışmaya devam ediyordu. 100’den fazla isyancı, sitenin yakınındaki Palma kasabasına baskın düzenledi. Düzinelerce insan öldü, milyonlarca dolarlık mülk zarar gördü ve şirket projeye devam etme planlarını derhal dondurdu.

Kötüleşen güvenlik durumu, yüzbinlerce insanın yerinden edildiği, artan bir ölü sayısıyla karşı karşıya olan Mozambik için de büyük bir aksilik. Yakıtın ihracatı, dünyanın en fakir ülkelerinden birinin ekonomisini dönüştürmeye yardımcı olabilir. Şirket, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Cabo Delgado eyaletinin kuzeyindeki yeni şiddetin Mozambik LNG projesinin operatörü olarak Total’in mücbir sebep ilan etmesine neden olduğunu açıkladı. Total, proje finansmanının yürürlükte kalmaya devam ettiğini ve Mozambik LNG’nin borç indirimini geçici olarak duraklatmak için borç verenlerle anlaştığını ifade etti. Mücbir sebep, güvenlik durumunu çözmek için Mozambik hükümeti üzerindeki baskıyı artırırken, Total’e inşaat şirketleri ve gaz alıcıları arasında geniş bir alan sağlıyor. Mücbir sebep, savaşlar veya doğal afetler gibi kontrolleri dışındaki olaylar nedeniyle tarafların sözleşmeleri askıya almasına veya sona erdirmesine izin veren bir hüküm. Bu da Mozambik ekonomisini çökertebilir. Bu nedenle Mozambik hükümetinin çok hızlı ve alırı güç ile bölgeye gitmesi gerekecek.

Recent Posts

  • Gündem

DİYENET DUYURDU! KURBAN KESİM BEDELLERİ AÇIKLANDI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2024 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt…

34 dakika ago
  • Gündem

Kariye Camii, Ayasofya Modeliyle Yeniden Açılıyor

Kariye Camii, Ayasofya Modeliyle Yeniden Açılıyor İstanbul'un tarihi sembollerinden biri olan Kariye Camii, 79 yıl…

2 saat ago
  • VİDEOLAR

BİR AYET BİR HADİS “Adaletli Olun!”

MİRATYOUTUBE MİRATHABER.COM

2 saat ago
  • Makale

KUR’AN’I ANLAMAK

İslam dini adına çok şey yazılmaktadır. Özellikle Ramazan ayı geldiği zaman TV kanallarında, camilerde ve…

2 saat ago
  • Gündem

UZUN ÖMÜR ŞANSLA DEĞİL KADERLEDİR

Liverpool'da 1912 yılında dünyaya gelen ve "en yaşlı erkek" unvanına sahip olan Tinniswood, kendisi kadar…

2 saat ago
  • Makale

Hukuk Sistemi, Değer ve Geleneklere Aykırı Olmamalı

Hukuk, toplum hayatını düzenleyen bir sistem olarak kabul edilmektedir. Burada hukukun toplum hayatına ve bu…

3 saat ago