islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3972
EURO
34,6310
ALTIN
2.392,24
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

GAZZE SINIRINDA KALICI İŞGAL BAŞLADI

GAZZE SINIRINDA KALICI İŞGAL BAŞLADI
2 Mart 2024 12:03
A+
A-

Gazze sınırında kalıcı işgalin başlangıcı yaşanıyor.

İsrail ordusunun gerçekleştirdiği etnik temizlik sonrasında, Gazze’nin sınır bölgelerine yerleşimci teröristler akın ediyor. Times Of Israel’in raporuna göre, İsrail ordusunu geçen teröristler, Erez Sınır Kapısı’ndan tampon bölgeye ulaştı. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler, sınırda bekleyen çok sayıda yerleşimci teröristin olduğunu gösteriyor. Ayrıca  bölgeye prefabrik evlerin kurulmaya başlandığının da altını çiziyor.

Gazze’ye açılan Erez sınır kapısında, geniş bir grup Yahudi yerleşimci, İsrail ordusuna ait güçlerin kontrolünde bariyerleri aştı. Ardından Filistin topraklarına giriş yapmaya çalıştı. Bu yerleşimciler, İsrail’in dört farklı seferde bombalaması sonucu yıkılan bölgeyi ele geçirme niyetindeydi. Times of Israel’in raporlarına göre, bu grup bir hamleyle İsrail saldırısı engellerini aştı. Yerleşimciler, işgal ordusu tarafından dört aydır devam eden bombardımanlarla yıkılan bölgeyi işgal etmek istedi. Erez sınır kapısını geçerek tampon bölgeye ulaştı ve burada terör yerleşim birimi inşa etmeye başladı.

İsrail ekibinin 500 metre geri ittiği yerleşimci gruplar, bölgeden çekilmedi. Sosyal medyada sergilenenler, Erez Sınır Kapısı önünde büyük bir yerleşimcinin beklediğini ve bölgede prefabrik evlerin inşa edildiğini ortaya koydu. Times of Israel, bu hareketin örgütlü bir eylem olduğunu ve Nachala adında bir yerleşimci grubun bu girişimi başlattığını bildirdi. Bu grup, yerleşimcileri Gazze’nin kuzeyine yerleşmeye çağırarak, geçen çarşamba günü bir harekete katılmaları için SMS yoluyla mesajlar gönderdi. Gazze’nin kuzeyine yerleşmek isteyenlerin perşembe sabahı planlanan eyleme katılmalarını söyledi. Uzun süreli bir eylem için yanlarına uyku tulumu ya da çadır gibi uzun süreli konaklama için gerekli ekipmanlar sağlamalarını istedi.

İsrail yetkilileri, Gazze’ye yönelik operasyonun amacının, çevre Yahudi yerleşimlerini yeni saldırılardan korumak olduğunu ifade etti. 

İsrail ordusu Gazze sınırı boyunca bir kilometre genişliğinde tampon bölge oluşturdu. Gazze’nin kuzeyinden tehcir edilen halkın yerine, Yahudi yerleşimcilerin getirilmesi planlanıyor. Bu, işgal güçlerinin tartışılan senaryolarından birisi.

İsrail, 2005’te Gazze Şeridi’nden çekildi. Bununla beraber yerleşim yerlerini de terk etti. Bölge Filistin kontrolüne girdi. Ancak Peace Now’a göre, İsrail Doğu Kudüs’te 2 bin 640 dönümlük araziyi devlet arazisi olarak ilan etti. Bu araziler Ebu Dis ve El-Ayzeriyye arasında. Ayrıca, Maliye Bakanı Smotrich, Doğu Kudüs’te 3,300 dönümlük araziye yeni yerleşimler kurulması önerisini sundu. Bu teklif Knesset tarafından kabul edildi. İsrail’in 7,000 dönümlük araziyi daha devletleştirmeye hazırlandığı bildirildi.

MİRATHABER.COM- YOUTUBE

ETİKETLER: Manşet