islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

GAZZE SREBRENİTSAYA KARDEŞ Mİ OLDU?

GAZZE SREBRENİTSAYA KARDEŞ Mİ OLDU?
4 Kasım 2023 10:00
A+
A-

Prof. Dr. Ali Arslan Kardeşimizin yakında yayınlanacak 4 KITA 41 ÜLKE hatırat kitabından  “Bosna-Hersek Srebrenitsa Şehitliği ziyareti”

24 Temmuz 2018 Bosna-Hersek Srebrenitsa Şehitleri Şehitliğini ziyaret ettim. Haberlerden dinleyip ancak bilgisine sahip olduğumuz Bosna’da gerçekten çok acı ve acımasız bir katliam ve bir soykırım yaşanmış; bunlar bütün çıplaklığı ile burada bir gerçek olarak gözlerinizin önünde duruyor.

Abdullah Hodzic Hoca orada olanları anlatmaya başlıyor.  İliklerime kadar titriyorum. 1995 yılında  Sırplar birkaç günde 8372 kişiyi şehit etmişler.

Çok geniş bir şehitlik var. Bir anda bütün şehitliği görmek mümkün değil. Girişin hemen karşısında şehitlerin isimlerinin alfabetik olarak yazıldığı mermer levhalar var ama okunacak gibi değil. Binlerce kişinin ismi listelenmiş. Büyük küçük, erkek kadın, çoluk çocuk demeden tam bir soykırım yapmışlar. Şehadetin ne olduğunu anlamak için ya da Bosnalı şehitlerin durumunu anlamak için imkanı olan her Müslümanın burayı ziyaret etmesi güzel olur. Burası canlı bir şahit. Buraya beraber geldiğimiz Bosna-Hersek’in eski Pakistan Büyükelçisi Abdullah Hodzic’ten yaşananları dikkatle dinlemeye başlıyorum. Önce Euzu besmele çektikten sonra İngilizce olarak anlatmaya başlıyor.

-Önce kendinizi tanıtır mısınız? Diye soruyorum. O da anlatıyor.

-İsmim Abdullah Hodzic, Saraybosna’da dini tahsil veren bir okuldan mezun olduktan sonra Kahire’de El-Ezher Üniversitesine gittim. Oradan ayrıldıktan sonra Amerika Birleşik devletlerine gittim. Bosna-Hersek’te birkaç şehirde imamlık yaptım. 2000-2005 yılları arasında Pakistan’da Büyükelçi olarak görev yaptım.

Sizin sorunuza gelince, biz şu anda Srebrenitsa’ya yaklaşık 4 km uzaklıktaki Potaçari’deyiz. Srebrenitsa Sırp güçleri tarafından 1995 yılında saldırıya uğranılan bir yerdir. Burada  kadın, erkek 8372 Müslüman şehit edildi. Bu gördüğünüz şehitlikte 8372 Müslüman şehit yatmaktadır. Bunlar Srebrenitsa ve çevresindeki insanlar. Bunlar sadece Müslüman oldukları için öldürüldüler. Bu öldürülenler hiç kimseye saldırmadı fakat onlar sadece Müslüman oldukları için öldürüldüler. Maalesef bütün dünya buradaki suçsuz insanları biliyor ama onları korumak için hiçbir şey yapmadılar. Srebrenitsa aslında korunması gereken güvenli bir bölge idi ama Birleşmiş Milletler bu insanları Sırp canilerinin önüne bıraktı ve onlar da bu soykırımı gerçekleştirdiler. İşte bu, biz Müslüman olduğumuz için yapıldı. Bu nedenle  Bosnalılar ve bütün insanlık bu olayı unutmamalı ve bunu daima hatırlamalıyız. Bu masum insanlar asla unutulmamalı. Herkes haksız yere öldürülen bu masum insanlara yapılan soykırımını görmek için buraya gelmeli. Ben Allah’a dua ediyorum ki bundan sonra böyle bir soykırım ne Bosna’da ne de dünyanın herhangi bir yerinde asla bir daha olmamalı.

-İnşallah, çok teşekkür ederim. Ben

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.