
Gazze’deki Ateşkes Kapsamında Esir Takası Gerçekleşti
Gazze şeridinde Hamas ile İsrail arasında varılan ateşkes kapsamında, Cumartesi günü altıncı esir takası gerçekleşti. Hamas, 7 Ekim’de rehin aldığı üç İsrailli rehineyi serbest bıraktı.
Han Yunus’ta düzenlenen devir teslim töreninde, rehineler mücahit kassam tugayları tarafından sahneye çıkarıldı. Burada kısa konuşmalar yaptıktan sonra, Uluslararası Kızılhaç yetkililerine teslim edildiler.
Serbest bırakılan rehinelerden birinin 46 yaşındaki Yair Horn, diğerinin 36 yaşındaki Amerikan-İsrail vatandaşı Sagui Dekel Chen, üçüncüsünün ise 29 yaşındaki Rus-İsrail vatandaşı Alexander Trufanov olduğu bildirildi. Uzmanlar, bu kez serbest bırakılan rehinelerin daha sağlıklı göründüğünü belirtti.
Esir takası, her iki taraftan onlarca askerin bulunduğu, yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı bir operasyonla gerçekleştirildi. Operasyon sırasında herhangi bir olay yaşanmadı.
Geçtiğimiz hafta Hamas, İsrail’i ateşkes şartlarını ihlal etmekle suçlamış ve Cumartesi günü gerçekleşmesi beklenen esir takasını erteleyebileceğini duyurmuştu. Hamas, Gazze’ye yeterli çadır ve barınak gönderilmediğini öne sürmüş, bu nedenle esir takasını askıya alma tehdidinde bulunmuştu.
Ancak Mısır ve Katar’ın arabuluculuğuyla taraflar arasında görüşmeler yapıldı ve Hamas, Cumartesi günü planlandığı gibi esirleri bırakacağını duyurdu. İsrail ise Hamas’ın taahhütlerini yerine getirmemesi halinde Gazze’de savaşı yeniden başlatacağını açıklamıştı.
Ateşkes anlaşması kapsamında, Cumartesi günü İsrail hapishanelerinden 369 Filistinli mahkumun da serbest bırakılması bekleniyor. Bu mahkumlar arasında, Filistin’in önemli siyasi figürlerinden Mervan Barguti’nin yakın çalışma arkadaşı 48 yaşındaki Ahmed Barguti de bulunuyor.
Hamas’ın ateşkes kapsamında serbest bırakması beklenen toplam 73 rehine daha bulunuyor.
Associated Press (AP) haber ajansına göre, ateşkesin ilk aşamasında şu ana kadar toplam 24 rehine ve 730’dan fazla Filistinli mahkum serbest bırakıldı.
Gazze’deki esir takası, Mısır ve Katar’ın arabuluculuk çabalarıyla gerçekleşirken, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar taraflara ateşkesin devam etmesi çağrısında bulundu. Ancak, bölgedeki gerilimin devam etmesi nedeniyle yeni bir askeri harekâtın başlayabileceği de göz ardı edilmiyor.
MİRATHABER.COM -YOUTUBE-