islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C

GAZZE’NİN ÇOCUKLARI “ÖLÜME, ÖLMEYE VE BOMBALANMAYA ALIŞKIN”

GAZZE’NİN ÇOCUKLARI “ÖLÜME, ÖLMEYE VE BOMBALANMAYA ALIŞKIN”
24 Ağustos 2022 09:00
A+
A-

Çocuklarını Gazze’de deniz kenarına götürmeye karar verdiğinde henüz tehlikenin yaklaştığını bilmiyordu. Dokuz yaşındaki kızı Lyan sadece kumsalda oynamak ve kıyıya vuran dalga kokusunun tadını çıkarmak istemişti.

Aile bir “Tuktuk” isimli araç ile sahile doğru giderken, İsrail Filistin İslami Cihad’a ait kamp olarak nitelendirdiği Gazze’deki bir yeri önünden geçtiği bir sırada bombaladı.

İsrail mermilerinden bir şarapnel parçası Lyan eş-Şair’in boynuna isabet etti ve kız kendi kanına bulanmış bir halde yere düştü. Tedavi için Kudüs’teki bir hastaneye götürüldü, ancak yarası ağırdı ve bir hafta sonra vefat etti.

Hale bana “Çaresizim” dedi , “Bir şehidin annesi olduğum için güçlü olmam gerekiyor ama tanık olduğum savaşlar beni ve ailemi çok etkiledi. Ve sonunda da tüm bunlar Gazze’de yaşamaktan nefret etmemi sağladı.”

Biz konuşurken, anne elinde küçük bir oyuncak bebek tutuyordu. Bu, kızı Lyan’ın bir Filistin’de katıldığı bir debke gösterisinden sonra aldığı özel bir hediyeydi.

Kızı Lyan’ın ölümünün bir değişiklik yaratacağını düşünüp düşünmediğini sorduğumda. O, “Hayır, sanmıyorum, çünkü ondan önce birçok (çocuk) öldürüldü ve hiçbir değişiklik olmadı” dedi.

Daha sonra sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu durum, buradaki karar vericileri hiçbir zaman etkilemedi. Sonunda da sanki normal bir şey haline geldi” dedi.

Son artışların ardından Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail bombardımanında 35 sivilin öldüğünü söyledi.

İsrail Başbakanı Yair Lapid, İsrail’in sivilleri korumak için özel önlemler aldığını söyledi ve aynı şekilde İsrail Devleti, vatandaşlarını korumak için güç kullandığı için özür dilemeyecek, ancak masum sivillerin, özellikle çocukların ölümünün yürek parçalayıcı olduğunu” vurguladı.

Lyan’ın cenaze alayını camiden mezarlığa kadar takip ettim.

Bir yandan silah sesleri yankılanırken diğer yandan Filistinli bayraklarını sallayan büyük bir yaslı kalabalık vardı. Naaşı yere indirildiğinde, adamlar küçük mezarı çevrelediler, elleriyle toprak döktüler ve üzerine işaret koydular.

Gazze Şeridi’ndeki Cebaliye kampında da aynı şekilde beş yeni küçük mezar kazıldı.

Bu kez hedef alınanlar, patlama sırasında Faluja mezarlığında oynarken hayatlarını kaybeden beş erkek çocuktu.

İsrail, İslami Cihad hareketini patlamaya sebep olmakla suçladı. İslami Cihad grubunun İsrail yerine Gazze’ye düşürdükleri bir füzeyi ateşlediğini, ancak Filistin bu durumdan İsrail’i suçladığını iddia etti.

Kurbanlardan biri olan Muhammed 17 yaşındaydı. Annesi polis olmak istediğini söyledi.

Annesi konuyla ilgili şunları da ekledi “Çocuklar sadece oyun oynuyorlardı. Aniden bir patlama sesi duyduk. Anne babalar olay yerine koştu, sonra da ölen oğullarının cesetlerini olay yerinden uzağa taşıdılar” dedi.

Devamında “Bizim çocuklarımız ölüme, ölmeye, bombalamaya alıştı. Onlar güzel hayatlar yaşayan, oyun oynamak için mezarlıklara değil parklara giden dünyadaki tüm diğer çocuklardan farklı.” dedi.

Mezarlıktaki patlamadan birkaç saat sonra bir video klip Tik Tok’ta geniş çapta yayılmaya başladı. Halil el-Kahlout, çocuklarını kontrol etmek için doğruca oraya koştu.

Cesetler dışarı çekilip etrafına toplanırken, Halil göğsüne vurarak çığlık attı. Yanında sahneyi çeken bir arkadaş vardı. Halil öfkeyle bağırdı, “Bütün bunlar İslami Cihad’ın kutlu olması için. Neden? Çünkü Bassem Al-Saadi’nin serbest bırakılmasını istiyor. Bu, küçük çocuklarımızın kanının pahasına oluyor.”

Halil’in bahsettiği Basem al-Saadi, birkaç gün önce Batı Şeria’da İsrail güçleri tarafından tutuklanan İslami Cihat lideridir. Bu yaşanan tutuklama ise son gerilimi tırmandıran şey oldu.

Nitekim son şiddet dalgası, İsrail’in ordusunun İslami Cihad’ın tehditlerine yanıt olarak Gazze Şeridi’ndeki mevzilere yaptığı saldırılarla başladı. Bu da İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’daki hareketin önde gelen bir yetkilisi olan Bassem al-Saadi’yi tutuklaması sonucunda günler süren gerilimin hemen ardından gerçekleşti.

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.