islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5679
EURO
35,0040
ALTIN
2.429,00
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Geleneksel Afgan Kurultayı Kabil’de Düzenlendi

Geleneksel Afgan Kurultayı Kabil’de Düzenlendi

Mirat Haber Ajansı

Afgan başkenti geleneksel Loya Cirga kurultayını, 400 Taliban mahkumun durumu ve barış görüşmelerinin geleceği üzerinde görüşmek amacıyla topladı. Kurultayda Cumhurbaşkanı Eşref Gani, ülkenin dört bir yanından gelen ihtiyar heyeti temsilcilerinin demokratik değerleri, birliği güçlendirmek ve ekonomik kalkınmaya destek sağlamak için bir araya geldiklerini söyledi. Gani, konuşmasında, Taliban ile uzun zamandır beklenen doğrudan görüşmelerin konsey hapishanedeki Taliban isyancılarının durumuna olumlu karar verirse başlayacağına söz verdi.

İki gün süren etkinlik, Taliban isyancılar ile ABD yanlısı hükümet arasında devam eden barış görüşmeleri esnasında yapıldı. Dışişleri Bakanlığı, Cirga’nın Afganistan’da barışa yönelik ulusal desteği pekiştirdiğini ve Taliban mahkumlarının durumunu belirleyerek Afganistan içi görüşmelere başlamayı mümkün kıldığını söyledi. Washington da kimsenin Afganistan’da statükoyu seçmesine veya barış yolunu karmaşıklaştırmasına izin vermemesi çağrısı yaptı. Başkanlık sarayı 400 tutsak isyancının durumuna karar vermenin yanı sıra, ateşkes uzatma, Afgan içi görüşmeler ve Afgan hükümeti ile Taliban arasında önerilen müzakereler gibi diğer önemli konuların da görüşüldüğünü belirtti. Loya Cirga, Afganistan’da geçmişi İslamiyet öncesine dayanan bir kabilelerarası konsey. Burada genelde birbiriyle savaşan kabileler ve aşiretlerin arasını bulacak pragmatik çözümler üretilmekte. Sonucunun olumlu olacağı daha önceden bilindiğinden bilindiğinden, geleneksel bir konseyin dediğinin yapılması ardına sığınılması sayesinde hükümet, terör eyleminde ve katliamlarda yer almış 400 kişiyi serbest burakmanın sorumluluğundan kurtulmuş oluyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.