islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Gösterilerin 100. Gününde Başkent İşgal Altında

Gösterilerin 100. Gününde Başkent İşgal Altında

Mirat Haber Ajansı

Lübnan’daki gösterilerin 100. Günü geride kalırken hükümet karşıtı sokak eylemleri düzenlemek ve yeni bir hükümet revizyonunda istemedikleri bakanları yeniden koltuğa oturmasını protesto amacıyla hafta sonunda Lübnan başkenti Beyrut’u tamamen kapladı. Önceki hükümeti istifaya  zorlayan, yolsuzluğa bulaştığına olduğuna inandıkları politikacıların görevden alınmasını talep eden eylemciler, 17 Ekim’den bu yana Lübnan sokaklarında.

Üç aylık bir boşluktan sonra Salı günü yeni kabine duyurulmuş ancak protestocular bakanların mezhepsel çizgiler üzerinden seçildiğini ve bunun yapısının bağımsız ve teknokrat bir hükümet yönündeki taleplerini karşılamadığını söylüyorlar. Lübnan’da Anayasa’ya göre Cumhurbaşkanı Katolik Hristiyan, Başbakan Sünni Müslüman, Meclis Başkanı Caferi Müslüman olmak zorunda ancak bakanlar için bir mezhep zorunluluğu bulunmamakta. Yine de geleneksel olarak bunlar mezhepsel ve etnik kotalara göre paylaşılmakta. Lübnan’ın ana Hristiyan, Sünni ve Şii toplulukları arasındaki paylaştırma pozisyonları, 1975-1990 iç savaşının sona ermesinden bu yana hükümetler kurmanın anahtarı olmuştur.

Protestocular şehir merkezine yaklaşırken,“güvenlernin olmadığı sloganı altında Beyrut’ta birkaç yürüyüş gerçekleştirildi. Göstericiler, çok sayıda konuşlandırılmış güvenlik güçlerinin dikkatli bakışları altında “devrim” nidalarıyla yürüdüler.

Lübnan, yıllık milli hasılasına göre dünyanın en yüksek borcuna sahip ülkelerinden biri ve ekonomistler, iflas eden ülkenin alacaklılarını nasıl geri ödeyebileceğini görmekte zorlanıyorlar. Lübnan lirası, piyasadaki dolar karşısında üçte birinden fazla değer kaybetti ve bankalar, likidite krizi nedeniyle dolar işlemlerinde kısıtlamaları sıkılaştırıyor. Yeni Maliye Bakanı Gazi Vezni Dünya Bankası’ndan bir heyetle görüştükten bir gün sonra da bir IMF yetkilisiyle bir araya geldi.

Suriye’de çıkartılmış savaş bir yandan Suriye’yi perişan ederken bir yandan da toplam yedi milyon mülteci kabul etmiş Türkiye, Lübnan, Irak ve Ürdün’ün ekonomisini vuruyor, bu ülkelerin normal ticaretini de sekteye uğratıyor, bu ülkelerde ekonomiye bağlı protestolar çıkararak daha da ağır faizlerle borçlanmalarını sağlıyor.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.