islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,0783
EURO
37,6522
ALTIN
2.741,64
BIST
9.699,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
29°C
İstanbul
29°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
30°C
Cuma Hafif Yağmurlu
29°C
Cumartesi Çok Bulutlu
22°C

HAC KURBANLARI TÜRKİYE’DE VE DÜNYANIN HER YERİNDE KESİLEBİLİR (1)

HAC KURBANLARI TÜRKİYE’DE VE DÜNYANIN HER YERİNDE KESİLEBİLİR (1)
6 Haziran 2024 10:00
A+
A-

Allah’ın Kitabından ;

( Başladığınız ) haccı ve umreyi tamamlayın. Eğer (hac veya umreyi ya da her ikisini ) yapmaktan alıkonulursanız kolayca edinebileceğimiz hedye (yönelin.) Hedy ( kurbanlık hayvan ) yerine varıncaya ( kesilinceye ) kadar da başlarınızı tıraş etmeyin.

İçinizden hasta olan veya başında rahatsızlığı bulunan kişinin fidye olarak oruç veya sadaka ya da nüsük ( hedy vermesi gerekir. )

Güvenliğe / sağlığa erdiğinizde hac için ihramlanıncaya kadar ( Hacdan önce ) umre ile faydalanmak / sevablanmak isteyen kişinin de kolayca edinebileceği bir hedy ( kesmesi gerekir .) Ama ( hedyi veya parasını yada… ) bulamayan kişi de üçü hacda ve yedisi ( yurduna ) döndüğünde olmak tam tamına on gün oruç ( tutar . )

Bütün bu ( hacdan önce umre ile faydalanıp / sevaplanma ve kurban kesme , bulunamazsa on gün oruç tutma ) ailesiyle birlikte Mescıd-i Haram civarında ( Mikat sınırları içinde ) yaşamayanlara ( tanınan imkandır .)

( İbadetleri engellemek gibi ) Allah’ın buyruklarına aykırılıktan korunun ve Allah’ın kendisine aykırılıkları yargılayıp cezalandırma da pek çetin olduğunu da bilin.

(Bakara 196 Ayrıca bak. Hac 27-28)

Bismillahirahmanirrahim

Hac görevlerinden biri de kurban kesmektir. Hacda kesilen kurbanlara hedy denmektedir. Hedy nafile ve vacib kısımlarına ayrıldığı gibi vacib hedyler de bölümlere ayrılır.

Hastalık sebebi ve ihramlı iken avlanma nedeniyle kesilmesi gereken Hedyler ( kurbanlıklar ) oruç , sadaka ve hedy seçeneklerini içerdiği ve Hedyin yokluğu durumunda ihsar hedyi de düşeceği için bu çalışmamızda Temettü Hedyi üzerinde duracağız.

Temettü Hedyinin Harem ve sınırları dışında kesilip kesılemeyeceğini araştıracağız.

Bunun için önce gerekli ön bilgileri sunacağız.Bu bilgilerden hareketle de sonuca gitmeye çalışacağız. Bu konuda çalışmak bize ısmarlanmadı. Hac konusunda ve hac organizasyonu ile ilgili olarak çalışma yapan bir kişi olarak önemini giderek arttırmakta olan bu konuyu inceleme gereği duydum.

Her yıl temettü hedyi problemi ile karşılaşan sorumlu bir insan olarak ” Ben değilse kim ” sorusuna kendime yöneltmem çalışmamın amili oldu, doğrulara ulaşmaya çalıştım. Eleştirilerin çalışmamızı geliştireceği inancındayım, davamız Alemlerin Rabbi olan Allah’a hamd ve senadır.

HAYVANLARA BAKIŞIMIZ VE HAC KURBANI OLARAK HEDY

Allah’a hamd , elçisi Hz. Muhammed’e Salat ederim.

Bilimsel tahminlere göre yeryüzünde pek çok canlı türü vardır. Yaratılma devam etmektedir.1 Kuran’ımızın açıklamasına göre bütün bu canlılar biz insanlar için yaratılmışlardır.2

Biz onlardan giderek artan oranda yararlanmaktayız. Onların güzelliklerinden bilimsel çalışmalarımıza ilham kaynağı olmalarından yararlandığımız gibi taşımacılıklarından bin bir çeşit ürünleri, etleri ve derinlerinden de faydalanmaktayız.

Onlar aracılığıyla Yüce Rabbimizin sınırsız gücü, bilgisi ve hikmetini kavrayabilmekteyiz. Hayvanların özellikle Enam cinsi olan dört bacaklılarından ve onların da Behîmetül – Enam olan ot yiyen cinslerinden daha çok menfaatlenmekteyiz. Çünkü onlarla bir arada yaşayabiliyoruz ve doğrudan yararlanabiliyoruz.

Bütün cinsleriyle hayvanlar bize verilmiş pek büyük nimetlerdir. Bu nimetlerinden ötürü Rabbimize şükretmekle yükümlüyüz. Kuran-1 Kerîm’de Rabbimiz nimetleri bize şükredici kullar olmamız için verdiğini açıklamaktadır.3

Bu alanda şükredici kullar olabilmemiz için önce onları tanımak sonra da onlarla ilgili görevlerimizi yapmak konumundayız.

1.) Hayvanlar bizler gibi birer ümmettirler. Allah’ı zikredicidirler.4 Kendilerine özgün duaları vardır. İnsanlar gibi duygulu varlıklardır.5 Bir bölümünün kendileriyle yaşadığı insan toplulukları ve onların yönetimleri ile ilgili bilgileri vardır.6 Fayda üretirler. Kendilerine zarar verildiği için zarar verirler. Bilimsel ufkumuzun açışıdırlar.

2.) Hayvanların hayatlarına saygı duymak, onlara merhamet etmek, yaratılış düzenleriyle oynamamak, onlara zulmetmemek / lanet etmemek, batıl inançlar çizgisinde salarak / keserek putperestliğe ve haramlara alet etmemek… Onlara karşı vazifelerimizdir.7

Bir vazifemiz de onları bize verilmiş nimetler olarak görüp şükretmektir. Şükür görevimizi hayvanların en fazla yararlandıklarımızdan ve en fazla yararlananlar olarak yapmak da görevimizdir.

Daha çok yararlandıklarımız En*am cinsi olduğu için örneğin; sırtlarından ve sütlerinden yararlanılabilmesi için onlardan ödünç vermek, belirlenmiş sayılara vardıklarında onlardan zekat vermek şükür görevimizdir.8

Ödünç ve zekât verme yanı sıra bir şükür görevimiz de onları Allah’ın verdiği ruhsat bilinciyle O’nun adını anarak kesmek ve Rabbimizin rızasını kazanabilmek için onlardan kurban kesip yiyip yedirmektir.9

Peygamberimizin yönlendirmesi ve uygulaması doğrultusunda onlardan her yıl Kurban bayramının ilk üç gününde kesilmesi gereken küçük veya büyük baş hayvanlara Udhiye denir.

Allah’ın rızası hedeflenerek Hac’da hac ibadetinin bir bölümü olarak kesileceklere de Hedy denir.

  1. Nahl 8
  2. Bakara 29
  3. Vasin 73, Hac 36
  4. Enam 38, İsra 44
  5. Neml 18
  6. Neml 23-25
  7. Örnek olarak bak. Nesai 7/238 , Buharı Enbiya 54 , Ebu Davud Edeb 167 , Et-tac 3/97
  8. Ebu bavud Zekat 32 , Müsned 2 /490

  9. Enam 138-120, Hac 36-37

(YAZIMIZ DEVEN EDECEK)

ALİ RIZA DEMİRCAN

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

KURBANINI PAYLAŞ ALLAH’A YAKINLAŞ