islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,2646
EURO
36,9489
ALTIN
3.031,32
BIST
8.749,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

HAC KURBANLARI TÜRKİYE’DE VE DÜNYANIN HER YERİNDE KESİLEBİLİR

HAC KURBANLARI TÜRKİYE’DE VE DÜNYANIN HER YERİNDE KESİLEBİLİR
5 Haziran 2024 13:00
A+
A-

İletişim imkânları, anında ve canlı yayınlarla dünyanın her noktası ile görüşme yapılabilecek şekilde gelişti. Bu da bize, Hac kurbanları gibi bazı alanlarda dinimizin ruhuna uygun kolaylaştırıcı ictihatlarda bulunma yolunu açtı.

SIRA İLE HAC GÖREVLERİ

Hacılar, insanlık temsilcileri olarak Arefe günü insanlık buluşması için ihramlı bir şekilde Arafat’a çıkarlar. Kurban bayramının birinci günü Mina’da büyük Şeytan sembolünü taşlamaları akabinde Hac kurbanlarını keserler ve saçlarını kısaltarak/keserek Hac ihramından çıkarlar. Normal elbiselerini giyinir sonra de Mina mıntıkasından Mekke’ye inerler ve haccın farz görevlerinden olan Kâbe’yi Tavaf ederler ve Sa’y yaparlar.

SIRA TAKİBİ KOLAYLAŞTICIDIR

Hac görevlerinin Peygamberimizin uygulamaları çizgisinde sıra takibi ile yapılmaları tercih edilir. Böylesi bir tercih planlama yapma imkânını sağladığı için kolaylaştırıcıdır.

Ne var ki Suudilerin yönettiği ve İslam Ülkeleri yanı sıra Türkiye’nin de mecburen katıldığı ama denetleyemediği dev kurban organizasyon içinde yüzbinlerce hayvan kesileceğinden ihramdan çıkılması için kurbanların kesilmeleri beklenir. Kaldı ki milyonu aşkın Kurban hayvanının yerli ve ithal kaynaklardan edinilerek Mekke/Mina’ya getirilmesi, bayramın ilk günlerinde kesilmesi ve soğuk hava depolarında korunup fakir İslam ülkelerine gönderilip oralarda dağıtılması büyük zorlukları ve ciddi denetimleri gerektirir.

Bu da değinildiği gibi görev yapımında aksamalara sebep olur/olabilir. Oysaki bu hac kurbanları hacıların kendi ülkelerinde kesilebilir, kesilmesinde bize göre dinimizce bir engel de yoktur.

Gerekli hazırlıklar yapılması halinde büyük Şeytan sembolünün taşlandığının telefonla bildirilmesi sonrasında kurbanlar hacıların kendi ülkelerinde kesilir. Kesimin yapıldığının bildirilmesi ve hatta görüntülü olarak aktarılmasıyla ihramdan çıkılır.

Bu durum günümüzde iletişim imkânlarının sağlayabileceği bir kolaylıktır. Konu geniş ve çok yönlüdür, ayrıntılarıyla açıklanması gerekir.

Bu konudaki önemli ve uzunca çalışmamızı inceletmesi ricasıyla Diyanet İşleri Başkanımız Ali ERBAŞ hocamıza gönderdik. İnceletileceği sözünü de aldık. Başkanlığın da katkılarıyla İslam Dünyasına örnek öncü bir uygulama başlatılabilir.

Bu çalışmamızı HAC KURBANLARI TÜRKİYE’DE VE DÜNYANIN HER YERİNDE KESİLEBİLİR başlığı ile yedi günlük bir seri halinde Mirat Haber’imizde yayınlayacağız. İlgilenenlerin biz takip etmelerini rica ederiz.

Ali Rıza Demircan

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

KURBANINI PAYLAŞ ALLAH’A YAKINLAŞ

ETİKETLER: Hac, HAC KURBANLARI, Manşet