islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4905
EURO
34,9546
ALTIN
2.435,08
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Hafter’den Tarhuna Yolundaki Köyü Geri Aldık İddiası

Hafter’den Tarhuna Yolundaki Köyü Geri Aldık İddiası

Mirat Haber Ajansı

Darbeci General Halife Hafter’in yönettiği paralı askerler ve yabancı kuvvetlerden oluşan sözde Doğu Libya kuvvetleri Pazartesi günü Trablus’un güneyindeki el-Asbi’a köyünde varlıklarını yeniden ortaya koydukları iddiasında bulundular. El-Asbi’a, başkent Trablusgarp’tan meşru hükümetin hedeflediği stratejik Hafter karargahı Tarhuna’ya giden Kaser Bin Ğaşir otoyolunun üzerinde olmasa bile yola 10km kadar mesafede ara yollarda yer alan ve Tarhuna yolu üzerinde meşru kuvvetlere rahatsızlık vermeyi hedefleyen taktik bir yerleşim merkezi.  Bütün Batı Libya’yı ve kritik Vatiye karargahını kaybeden darbeci güçlerin haftalardır arka arkaya yenilgilerinin ardından bu kısıtlı hamle Doğu Libya’daki yasadığı güçler tarafından büyük bir zafer olarak sunulmakta. Halife Hafter yönetimindeki doğu merkezli sözde Libya Ulusal Ordusu sözcüsü Ahmed Mismari, Asaba’yı ele geçirdiklerini bildirerek bu operasyonun, uluslararası kabul görmüş ve Türkiye destekli hükümet güçlerine verdikleri kayıplardan sonra stratejik Tarhuna’nın savunmasında kısmi bir nefes alma olduğunu da iddia etmekte.

Hafter, BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) merkezi olan başkent Trablusgarp’ı ele geçirmek için Nisan 2019’da bir saldırı başlatmıştı, ancak Türkiye müdahil olduktan sonra taaruz tersine dönmeye başladı. Türk desteğiyle, UMH Tunus sınırına yakın bir dizi kent, kasaba, stratejik olarak önemli bir hava üssü ve Hafter’in Trablus’un güney banliyölerindeki alanlarını yeniden ele geçirdi. UMH geçen ay sonunda darbecilerin kuzeybatı Libya’daki son kalesi olan Tarhuna’ya doğru ilerlemeye karar vermişti. Tarhuna’nın kuşatılması halen devam etmekte.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.