islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Sudan, Etiyopya Elçisini Ölümcül Sınır Ötesi Saldırıya Çağırdı

Sudan, Etiyopya Elçisini Ölümcül Sınır Ötesi Saldırıya Çağırdı

Mirat Haber Ajansı

Sudan, Etiyopya büyükelçiliği maslahatgüzarını Etiyopyalı isyancı savaşçılarının sınır saldırısı nedeniyle dışişleri bakanlığına çağırdı. Saldırıda Perşembe günü çok sayıda Sudan ordu personeli ve sivil öldürüldü ve yaralandı. Saldırganların doğudaki Gadarif şehrinde bir kamp kurdukları belirtiliyor. Sudan askeri sözcüsü saldırı için “Etiyopya’nın desteklediği” savaşçıları suçladı. Etiyopya’nın başkenti Addis Adaba’dan bu konu hakkında hemen bir yorum gelmedi. Bazı Etiyopyalı gruplar, Sudanlı Faşka sınır bölgesinde onlarca yıldır tarım arazileri kullanmaktalar. Eski Sudanlı lider Ömer el-Beşir hükümeti konuyu gçrmezden gelmişti, ancak Hartum’daki mevcut cunta yönetimi bu grupları kovmaya çalışıyor. Cuma günü, Sudan’ın ordu sözcüsü General Emir Muhammed el-Hasan, yaptığı açıklamada, saldırıda bir Sudan subayının öldürüldüğünü ve diğer yedi askerin de yaralandığını söyledi. El-Hasan, Etiyopya’yı Sudan’la karşılıklı sınırları üzerindeki anlaşmalarına uymaya çağırdı.

Etiyopya ordusu ve silahlı gruplar tarafından Sudan topraklarına yapılan son saldırıların iki ülke arasındaki önceki anlaşmaları ihlal ettiği de vurgulanmasına rağmen  iki ülke arasındaki gerilim topyekûn bir savaşa dönüşmeden önce Hartum ve Addis Abbas’nın diplomasi dahilinde sınır şeridindeki durumu sakinleştirmeye karar verildiği bildirilmekte. Her iki ülke de sınırın her iki tarafına da resmi güçler yerleştirecek. Sudan ve Etiyopya, iki ülke arasındaki sınırların denetlenmesi konusunda sürekli görüşmelerde bulunuyor. Sudan dışişleri bakanlığına göre, saldırı Hartum sınır konularında üst düzey bir ortak komite toplantısına hazırlanırken gerçekleşti. Sudan cunta rejimi bir yandan 120 milyonluk Hristiyan çoğunluklu ülke Etiyopya ile yakınlaşmaya çalışırken bir yandan da 100 milyonluk Müslüman çoğunluklu Mısır ile de yakınlığını bozmamaya çalışıyor. Yeni yapılan Nil barajı ve hidroelektrik santrali konusunda Mısır Etiyopya ile olan anlaşmazlığında Sudan’ı yanında görmek istiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.