islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4432
EURO
34,7490
ALTIN
2.439,32
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Hindistan işgal güçleri Keşmirli grafiti sanatçısını Filistin resmi üzerine tutukladı

Hindistan tarafından yönetilen Keşmir’de polis, Filistin için dua eden açık sözlü bir dini lider ve Filistin halkıyla dayanışma içinde grafiti çizen bir sanatçı da dahil olmak üzere en az 20 kişiyi tutukladı.

Hindistan işgal güçleri Keşmirli grafiti sanatçısını Filistin resmi üzerine tutukladı
Mirat Haber Ajansı

Hindistan tarafından yönetilen Keşmir’de polis, Filistin için dua eden açık sözlü bir dini lider ve Filistin halkıyla dayanışma içinde grafiti çizen bir sanatçı da dahil olmak üzere en az 20 kişiyi tutukladı. Srinagar’da yaşayan 32 yaşındaki Müdesir Gül’ün ailesi, bölgesel otoriteyi bir sanatçının ifade özgürlüğünü sansürlemekle suçladı. Keşmirliler, Filistin’i destekleyerek Cuma namazının ardından sokaklara çıktı, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik ölümcül hava saldırılarına ve işgal altındaki Doğu Kudüs ve İsrail’deki Filistinlilere yönelik acımasız baskılara karşı bir dayanışma gösterisi olarak bayraklarını salladı. Ancak dünyanın en askeri bölgelerinden biri olan Keşmir’deki güvenlik güçleri, Hindistan karşıtı duyarlılığın yüksek olduğu bölgedeki protestoları bastırmak için harekete geçti. Ağustos 2019’da Hindistan’ın Hindu milliyetçi hükümeti bölgenin sınırlı özerkliğini kaldırdı ve protestoları engellemek için bir güvenlik önlemler, koydu.

Gül ailesi, Cuma günü bir grup gencin kendisine grafitiyi boyaması için müracaat ettiğini söyledi. Kardeşlerine bunun bir dayanışma eylemi olduğunu söylediler. Firdevs, Müdesir Gül’ün kız kardeşi, bunun Hindistan’a karşı olmadığına veya böyle bir sloganın yükseltilmeyeceğine onu ikna ettiklerini söyledi. 32 yaşındaki sanatçı tutuklandı ve başını Filistin bayrağına saran bir kadının ağladığını gösteren grafitiyi tahrif etmek zorunda kaldı. “Biz Filistin’iz” yazan grafiti sosyal medyada çokça paylaşıldı. Aile, Gül’ün sağlık sorunlarından muzdarip olduğunu ve COVID-19 salgınının ortasında uzun süre tutuklu kalamayacağını söyledi.

Tutuklanan 20 kişi arasında güney Keşmir’in Şopyan semtinden dini lider Sercan Berketi de var. Berketi’nin ailesi, Filistin halkı için bir camide dua ettikten sonra tutuklandığını söyledi. Barkati ayrıca 2016 yılında popüler bir isyancı komutan Burhan Vani’nin Hintli kuvvetleri tarafından öldürülmesine karşı protesto gösterileri düzenlediği sırada tutuklandı. Hint yönetimine karşı onlarca yıllık silahlı isyan sonucunda binlerce insan öldürüldü. Bölge, yıllar boyunca Filistin davası için sanat ve yazı yoluyla protestolara ve desteğe tanık oldu. Srinagar’ın eski şehrinin bazı kısımlarında, Filistin’e desteği tasvir eden grafitiler dükkân kepenklerinde, yollarda ve duvarlarda görülebiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.