islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4088
EURO
34,8498
ALTIN
2.448,61
BIST
9.880,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Afgan ateşkesi Bayram arasının ardından sona erdi

Afganistan hükümetinin Taliban ile üç günlük ateşkes, yenilenen barış görüşmeleri çağrılarının ortasında bu hafta sona erdi. Bazıları saldırıların DAEŞ (IŞİD) silahlı grubu tarafından gerçekleştirildiğini iddia etti.

Afgan ateşkesi Bayram arasının ardından sona erdi
20 Mayıs 2021 12:13
A+
A-
Mirat Haber Ajansı

Afganistan hükümetinin Taliban ile üç günlük ateşkes, yenilenen barış görüşmeleri çağrılarının ortasında bu hafta sona erdi. Bazıları saldırıların DAEŞ (IŞİD) silahlı grubu tarafından gerçekleştirildiğini iddia etti. Ancak bir Afgan askeri sözcüsü ve yerel bir yetkili, Taliban ile çatışmanın, güneydeki gergin Helmand eyaletinin başkenti Laşkar Gah’ın eteklerinde yeniden başladığını söyledi. Helmand il meclisi başkanı Attaullah Afgan Pazar akşamı yaptığı açıklamada, çatışmanın bugün erken saatlerde başladığını ve halen sürmekte olduğunu söyledi. Taliban savaşçılarının Leshker Gah ve diğer ilçelerin eteklerindeki güvenlik kontrol noktalarına saldırdığını söyledi. Güneydeki bir Afgan ordusu sözcüsü çatışmanın yeniden başladığını doğruladı.

Afgan hükümeti ve Taliban arası derin ayrılık

2001’de ABD öncülüğündeki bir askeri işgalde iktidardan çıkarıldığından beri silahlı isyan başlatan Taliban, savaşın yeniden başlaması için Batı destekli Kabil yönetimini suçladı. Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid yaptığı basın açıklamasında Afgan güçlerinin operasyonu başlattığını, bu yüzden suçu bize yüklemeyin dedi. Silahlı grup, Şubat 2020’de ABD ile barış anlaşması imzaladıktan sonra bile Afgan güçlerine saldırmaya devam etti. Kabil’i Batı’nın “kukla rejimi” olarak adlandırıyor. Taliban siyasi sözcüsü Süheyl Şahin, sadece bir gün önce, hükümetin ve silahlı grubun müzakere ekiplerinin Katar’da kısa bir süre görüştüğünü söyledi. Savaşın barışçıl bir şekilde sona ermesi konusundaki kararlılıklarını Cumartesi günü yenilediklerini ve durmuş olan görüşmelere erken başlama çağrısında bulunduklarını söyledi. Kabil ve Taliban, ABD’nin savaşın parçaladığı ülkede kalıcı barışa ulaşma çabasının bir parçası olarak, geçen Eylül ayından bu yana Katar’ın başkenti Doha’da görüşmeler yapıyorlar. ABD, 2.500-3.500 askerinin sonuncusunu ve NATO’nun kalan 7.000 müttefik kuvvetini geri çekerken Afgan paydaşları arasında müzakerelerin hızlandırılması için baskı yapıyor.

Taliban ve hükümet Ramazan Bayramı için ilan edilen ateşkesi imzalarken bile Afganistan’da şiddet hız kesmeden devam etti. Cuma günü başkentin kuzeyindeki bir camide meydana gelen bombalama, dua eden lider de dahil olmak üzere 12 ibadetçiyi öldürdü. 15 kişi daha yaralandı. Taliban, DAEŞ’in iddia ettiği saldırının arkasında olduğunu yalanladı. DAEŞ ayrıca hafta sonu birkaç elektrik şebekesini havaya uçurduğunu iddia etti. Bu durum, Müslümanların oruç tutan Ramazan ayını takip eden üç günlük tatilin büyük bölümünde başkent Kabil’i karanlıkta bıraktı.

Elektrik şebekesi ve çeteler

DAEŞ, bağlı olduğu web sitelerindeki paylaşımlarda, son iki hafta içinde birkaç ilde 13 elektrik şebekesi istasyonunu tahrip eden ek saldırıların kendine ait olduğunu iddia etti. İstasyonlar, Özbekistan ve Tacikistan’ın Orta Asya ülkelerinden ithal elektrik getiriyor. Hükümet sözcüsü Senger Niyazai, saldırıların elektrik kaynakları kesintiye uğramış Kabil dahil dokuz eyaleti terk ettiğini söyledi. Ayrıca, kontrol ettikleri bölgelerdeki istasyonları korumak için hükümetten koruma parası talep eden yerel silahlı liderlerin de bu yıkımın bir kısmının arkasında olabileceğine dair endişeleri var. Bir yerel silahlı çete lideri, elektrik şebekesi için koruma parası talep ettikten sonra geçen yıl tutuklanmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.