islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5125
EURO
34,8747
ALTIN
2.440,45
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C

Hindistan’la Çin Arasında Keşmir Sınırı Gerilimi

Hindistan’la Çin Arasında Keşmir Sınırı Gerilimi
29 Mayıs 2020 06:08
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Hindistan’ın işgali altında bulunan Keşmir’in Ladak vilayetinin Himalayalar bölgesinde 5 Mayıs’ta, deniz seviyesinden 4.270 metre yükseklikte bulunan Pangong Tso gölü etrafındaki Hint ve Çin askeri birlikleri arasında bir çatışma çıktı. Hintli bir asker tarafından çekilen ve sosyal medyada paylaşılan bir video, her iki ulustan askerlerin Fiili Sınır Kontrol Hattı (LAC) olarak bilinen tartışmalı fiili sınırda yumruk dövüşleri ve taşlarla mücadele ettiğini gösterdi. Ertesi güne kadar devam eden kavgalar, her iki tarafta 11 askerin yaralanmasına neden oldu. Üç gün sonrasındaysa LAC boyunca önceki olay yerinden yaklaşık 1.200 km doğuda, Hint askerleri Çin Halkın Kurtuluş Ordusu’ndan (PLA) bir devriye mangasını durdurunca başka bir kavga patladı. Her iki ülke de olayları alttan aldı ve sorunlar, genel olarak geçmişte yapıldığı gibi yerel komuta düzeyinde çözüldü. Ancak o zamandan bu yana geçen haftalarda, Hindistan-Çin sınırında, her iki tarafın da tartışmalı bölgeler boyunca birliklere takviye yaptığı gördü ve her iki taraf da diğerlerini izinsiz ihlallerle suçladı.

İki ülke tarafından paylaşılan çok az bilgi ile medya haberleri en son sınır duruşunun ve olası sonuçların arkasındaki nedenler hakkında çelişkili spekülasyonlara yol açtı. Analistler, gerginliğin Hindistan tarafından LAC boyunca yürütülen altyapı faaliyetleri tarafından tetiklenmiş olabileceğini söylüyor. Son 10 yılda, Hindistan uzak Himalaya bölgelerinde yeni yollar ve hava üsleri açarak sınır altyapısını güçlendirmekte. Analistler, Çin kamyonlarının LAC’ın Hint tarafına malzeme ve mühimmat taşıdığını iddia ettikleri için gerilimin daha da artabileceğinden korkuyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.