islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3752
EURO
34,7818
ALTIN
2.434,64
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C

HİRA MAĞARASINA ÇIKIŞTA YENİ YOL

HİRA MAĞARASINA ÇIKIŞTA YENİ YOL
18 Aralık 2023 14:42
A+
A-

Hacıların Hira Mağarasına çıkmaları için yeni ve kısa bir yol açıldı.

Medya aracılığı ile yapılan resmi açıklamada hacıların Nur dağındaki Hira mağarasını ziyareti için yeni bir asfalt yolun açılışı gerçekleştirildi.

Böylelikle bu yeni yol sayesinde yaşlı erkek – kadın hacılar ve umreciler de yorulmadan Hıra mağarasına çıkabilecek, Kur’an‘ın ilk ayetlerinin indirildiği bu kutsal mekânı ziyaret edebilecekler.

Uluslararası Dağ Günü vesilesiyle açılışı yapılan bu yeni yol  Hıra mağarasına tırmanma süresini 15 dakika azaltmaktadır.

Suudi yetkililer çok daha önce Hira mağarasına giden mevcut toprak, dar, dolambaçlı ve tehlikeli patikanın yerini alacak bir yol inşa edeceklerini açıklamıştı ve bu yolun açılışı sabırsızlıkla bekleniyordu.

Bu arada Hıra Kültür merkezi de açıldı. Hira Kültür kompleksinde ise Vahiy rivayetlerini anlatan sergiler, Kur’an müzesi, Kur’an elyazmaları, Ayrıca Hac ve Umre’ye gelen hacılar için kültür ve turizm bölümleri bulunmaktadır.

Mağaraya giden yol boyunca bu mukaddes mekanı ziyarete gidenler için işaretler, dinlenme yerleri ve güvenlik kameralarının kurulumu da dahil olmak üzere trafik güvenliğine yönelik önlemler alınacak.

Bu sevindirici haber vesilesi ile Hıra ile bazı bilgiler sunalım

HİRA MAĞARASI

Hira Dağı Mekke’nin kuzeydoğusunda yer alan bir dağdır.

Nur dağı olarak da anılır. Bunun yanısıra iklim sebebiyle pek az dikenli çalıların dışında her türlü bitkiden yoksundur.

Kendisine peygamberlik görevi verilmeden önce Peygamberimiz (s.a.) bu dağa çıkar, bu dağın Kâbe’ye ve çevreye hâkim olan Hira mağarasında Yaratanın gücü ve insanlığın geleceği üzerinde tefekkür buyururlardı.

Bir tefekkür dönemi sonrası Hira’dan inerken sevgili Peygamberimize Cibril isimli vahiy meleği aslî hüviyetiyle görünmüş ve kendisine bu melek aracılığıyla Kur’ân’ın Alak suresinin aşağıda anlamları verilen ilk beş ayeti indirilmiştir:

Yaratan Rabbinin adıyla Oku! O, insânı bir yumurta hücresinden yarattı. Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. O, kalemle yazmayı öğretendir. İnsana bilmediğini belletendir.”

Hira dağı ziyareti vesilesiyle alınması gereken temel ders, İslam’ın ilk emri olan “Oku”nun iyice bellenmesi, dini ilimler, sosyal ve teknolojik bilimlerde gelişilmedikçe onurlu ve mutlu bir hayatın oluşturulamayacağı hakikatinin bilinmesidir.

Aşağıda yeni yolun videosunu izleyebilirsiniz:

 

MİRATHABER.COM – YOUTUBE

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.