islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5788
EURO
35,0430
ALTIN
2.459,26
BIST
9.830,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Hizbullah Üyesi Hariri Cinayetinden Mahkum

Hizbullah Üyesi Hariri Cinayetinden Mahkum

Mirat Haber Ajansı

Birleşmiş Milletler destekli bir mahkeme, Lübnanlı Hizbullah örgütünün bir üyesini 2005 yılında meydana gelen büyük bir bombalı eylemle eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri’yi öldürmekten suçlu buldu. Salim Ayaş suçlu bulunurken, diğer üç Hizbullah şüphelisi Salı günü aklandı. Karar, merkezi Hollanda’daki Lahey’deki uluslararası bir  özel mahkeme olan Lübnan Özel Mahkemesi tarafından verildi. Mahkeme kararı, Hariri’nin 14 Şubat 2005’te başkent Beyrut’taki büyük patlamada 21 kişi ile birlikte öldürülmesinden 15 yıldan fazla bir süre sonra gerçekleşti. İran destekli siyasi partinin dört üyesi saldırıyı organize etmek ve gerçekleştirmekle suçlandı, ancak Hizbullah resmi olarak suçlanmadı, kurumsal herhangi bir katılımı reddedildi.

Suikast, Lübnan’ı 1975-1990 iç savaşından beri yaşadığı en kötü krize sürüklemiş ve rakip siyasi gruplar arasında yıllarca süren çatışmalara zemin hazırlamıştı. Lübnan’da 40 yıldan fazla bir süredir üslenen Suriye güçleri, Lübnanlıların çoğu cinayetten Şam’ı sorumlu tuttuğu için ülkeden çekilmek zorunda kalmıştı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hükümeti herhangi bir müdahaleyi reddetmişti. Refik’in oğlu ve kendisi de eski bir başbakan olan Saad Hariri, babasına suikast düzenleyenlerin Lübnan’ın çehresini değiştirmeyi amaçladığını ancak bu konuda taviz verilmeyeceğini söylemekte. Mahkeme, cinayetin Lübnan halkında korkuya neden olmak için tasarlanmış bir terörizm eyleminden kaynaklandığını tespit etti. Dört üye Salim Ayaş, Esed Sabra, Hasan Uneysi ve Hasan Habib Merhi, Hizbullah’ın nerede olduklarını açıklamayı reddetmesi üzerine gıyaben yargılandı. Bir hakim, Ayaş’ın savcıların saldırıda kritik olduğu tespit ettikleri bir cep telefonunu kullandığını söyledi. Ancak Yargıç Janet Nosworthy, savcıların geri kalan üç sanığın suç ortağı olduğunu kanıtlamak için yeterli kanıt sağlamadığını söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.