islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5656
EURO
34,7346
ALTIN
2.489,61
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Huiler 回族

Huiler  回族

Türk Uygur Müslümanlarına kimse arka çıkmayınca şimdi de Çinli  Müslümanlara baskılar başladı

Süleyman Nazif KALAYCI

Çin ve Müslümanlar dendiğinde aklımıza kardeş Türk toplumu olan mazlum Uygurlar, kısmen de Kazaklar, Kırgızlar, Salarlar gibi Türk halkları gelmektedir. Ancak çok az bildiğimiz, Çin’de Çin ırkından Müslümanların sayısının Türklerin sayısından daha fazla olduğu, Çin’in her yerinde bulundukları. Ne acı ki bugün bunlara karşı da zulum başladı.

Hui Müslümanların geçmişi Çin’de ilk caminin sahabe döneminde inşa edilmesine kadar geriye gitmekte. Hui Müslümanlar hidayete eren Çinliler. Bir ara ülkede ekonomiyi yönetir hale gelmiş, büyük ağırlık kazanmış ama yüzyıllar boyu katliam ve soykırımlara maruz kalmışlardı.

Başta Çin’in orta kesimleri olmak üzere her bölgesinde yaşarlar. Sayımlarda anadili Çince olan ve Çin ırkından anlamına gelen Han olarak sayıldıklarından nüfusları tartışmalı. Devletin verdiği resmi rakam olan 10 milyon ile 60 milyona kadar varan varsayımlar yapılmaktadır. En hassas oldukları nokta helal gıda çünkü domuz etine dayalı Çin beslenme kültürü içinde yaşıyorlar.

Uygur zulmüne Müslüman dünyadan fazla ses çıkmayınca yakın dönemde Hui Müslümanlara karşı da baskılar artmaya başladı. Öncelikle onların can damarı olan ve Çinlilerden ayıran özellik olan, aynı zamanda temel ekonomik kaynakları da olan helal gıda dağıtımı, dükkan ve restoran sistemleri hedeflendi. Ardından geçen yıl bir kararla tarihi Hui camilerinin kubbeleri, dışarıya yönelik Arapça yazıları, minareleri hedeflenerek bunlar Çin kültürüne ihanet olduğu savıyla yıkılmaya başlandı. Çin devleti bu yıl da camilerin içlerindeki Arapça yazılar ve evlerde Müslümanların Arapça hat ve Kabe resimlerini kaldırmaya başladılar.

Bazı raporlara göre Huiler için de Uygurlara uygulanan toplama kampı sistemi ve İnternet davranışlarına göre vatandaşları puanlayan ve kampa yollanmasına karar verilen sosyal kredi uygulaması başlatıldı.

1400 yıllık geçmişleriyle Hui Müslümanları zor bir dönemde varlık mücadelesi veriyorlar.

Süleyman Nazif KALAYCI

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.